MENIU

Liber la vaccinarea cu Johnson & Johnson. Autoritățile americane recomandă reluarea imunizării

SUA reiau imunizarea cu Johnson & Johnson

Un grup de experți din cadrul autorităţii de sănătate americană a recomandat reluarea vaccinării cu serul Johnson & Johnson în SUA. Imunizarea cu acest vaccin a fost suspendată în 13 aprilie, în urma apariției unor cazuri de tromboză.

Vaccinarea cu Johnson & Johnson este recomandată populației adulte. 

În SUA, vaccinul a fost administrat la 7,98 milioane de persoane. Potrivit datelor prezentate vineri, din 3,99 milioane de femei vaccinate, 15 au dezvoltat cazuri severe de cheaguri de sânge şi trei au murit. 13 aveau sub 50 de ani, iar două, între 50 şi 64 de ani. 

În raportul experților CDC, aceștia subliniază beneficiile vaccinului care se administrează într-o singură doză, poate fi depozitat în frigidere şi poate ajunge mai uşor la grupurile vulnerabile, în faţa riscurilor foarte rare de tromboză, care pot avea consecinţe neurologice devastatoare chiar şi atunci când nu sunt mortale. Decizia finală va fi luată de Rochelle Walensky, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie de sănătate publică din țară. 

Studiile clinice la care au participat aproximativ 40.000 de persoane de peste 18 ani din mai multe țări au arătat că  vaccinul J&J are o eficiență de 66% în prevenirea formelor moderate până la severe de Covid.

Chiar dacă legătura cu vaccinul nu a fost demonstrată, oamenii de ştiinţă consideră că este ”cauza probabilă” a acestui fenomen, detectat şi cu vaccinul AstraZeneca, potrivit Agerpres.