MENIU

LEGIŞTII au decis CAUZA MORŢII copilului găsit MORT lângă o sondă de petrol. ANCHETĂ PENALĂ deschisă

Copil de 9 ani dat dispărut joi seară, găsit mort în zona unei sonde de petrol din Prahova

Copilul dispărut de acasă în urmă cu o săptămână şi găsit mort câteva ore mai târziu lângă o sondă de extracţie a petrolului a murit din cauza intoxicaţiei cu gaz de sondă, poliţia deschizând dosar penal pentru ucidere din culpă, compania căreia îi aparţine sonda lăsând încă zona neîmprejmuită.

Băiatul în vârstă de nouă ani din comuna prahoveană Ariceştii Rahtivani, care a dispărut joia trecută şi a fost găsit mort în noaptea de joi spre vineri, în apropierea unei sonde de extracţie a petrolului, a murit din cauza intoxicaţiei cu gaze de sondă, este concluzia medicilor legişti care au făcut necropsia, transmite corespondentul Mediafax.

Pe certificatul constatator al decesului, medicii au notat că băiatul a avut o insuficienţă respiratorie acută, iar decesul a survenit din cauza intoxicaţiei cu gaze de sondă.

Contactat telefonic, primarul comunei Ariceştii Rahtivani, Alexandru Cristea, a declarat corespondentului Mediafax că băiatul a fost găsit mort, lângă puţul de extracţie al sondei, de către membrii echipei care monitorizează activitatea la sondă. El a precizat că sonda respectivă, care aparţine companiei OMV – Petrom, este situată pe un teren intravilan al comunei, la aproximativ zece - doisprezece metri de o şosea care este circulată.

Întrebat dacă puţul de extracţie era împrejmuit, edilul a răspuns negativ.

"Nu sunt avocatul OMV Petrom, sub nicio formă. Dar dânşii au încercuit anumite zone, într-o perioadă încercuiseră chiar şi zona unde se află puţul de extracţie, nu numai electromotorul şi zona de pompare, dar se mai fura de prin protecţiile astea" a spus primarul Alexandru Cristea.

Întrebat dacă în prezent zona în care a fost găsit mort băiatul de nouă ani este încercuită, primarul comunei Ariceştii Rahtivani a spus că nu a fost montat un gard, ci nişte stâlpi legaţi între ei cu o bandă.

"Tot aşa este. Adică puţul de extracţie nu este încercuit. Dar utilajele sunt încercuite. Acum s-au bătut nişte pari de lemn şi s-a pus o banderolă pe care scrie acces interzis,dar nu este un gard sau ceva", a mai spus primarul.

Alexandru Cristea spune că în comună nu au mai fost niciodată semnalate decese ale unor oameni care să se fi intoxicat cu gaze de sondă şi consideră moartea copilului drept "o tragedie, un şir de coincidenţe nefaste".

Întrebat dacă în zona puţului de sondă au fost găsite animale moarte, primarul comunei Ariceşti Rahtivani a răspuns, de asemenea, negativ.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Georgian Drăgan, a afirmat că la nivelul IPJ Prahova a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Contactați de Mediafax, reprezentanții OMV Petrom au afirmat: "Ancheta este în derulare, colaborăm îndeaproape cu autoritățile".