MENIU

”Legile Puterii”| Traian Băsescu: Dosarul Revoluției nu se rezolvă pentru că mulți dintre cei care au executat atunci ordinele sunt încă în funcții înalte

Traian Băsescu

Traian Băsescu a vorbit vineri seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, despre ”Dosarul Revoluției”, precizând că procurorii au toate datele pentru a stabili vinovații. Fostul președinte consideră că singurul motiv pentru care sentința este amânată este că mulți dintre cei care au tras atunci în populație se află încă în funcții importante, în MApN. ”Probabil trebuie să mai treacă o generație ca să avem niște procurori care să pună lucrurile acolo unde sunt”, a subliniat Băsescu, menționând că, ”dacă era o revoluție populară, nu se trăgea.” Fostul președinte a insistat asupra faptului că dosarul trebuie rezolvat ”pentru că trebuie stabilit punctul slab din care a plecat democrația în România.” 

”Îmi este foarte greu să dau un pronostic. Ce pot spune, pentru că știu că e în dosar, este că procurorii au toate datele pentru a stabili vinovații: jurnalele de luptă ale unităților militare, evidența întregii cantități de muniție care s-a tras. Îmi este greu să spun ce-i împiedică, am insistat.

În afara de episodul Kovesi, care a devenit public, sunt multe episoade. În ultima parte a mandatului, disperat de ineficiența dosarului, l-am desemnat pe Codruț Olaru, adjunct al Procurorului General, să se ocupe de acest lucru. Dosarul fiind la procurori militari, am primit un document în care concluzia era una singură: neînceperea urmăririi penale. În acest moment s-a încheiat și mandatul meu, și capacitatea de a face ceva. 

Am o singură explicație: un timp după Revoluție, cei care ordonaseră să se tragă erau încă în activitate și aveau influență majoră pe Parchetul Militar. Între timp, au ajuns în funcții înalte din MApN cei care au tras: locotenenți, locotenenți majori, căpitani. Probabil trebuie să mai treacă o generație ca să avem niște procurori care să pună lucrurile acolo unde sunt. 

Aici nu există scuză. S-a dovedit în tot lagărul comunist că s-a putut schimba sistemul fără să se tragă. Suntem singura țară în care a fost scoasă armata în stradă. Dincolo de a face dreptate celor 1.600 de împușcați și 3.300 de răniți, întrebarea este ce a fost: revoluție, lovitură de stat sau puci militar?
Numai cei care pot pune cap la cap toate datele din dosar pot să vadă firul acțiunii. Dacă a fost revoluție populară, nu se trăgea. Este raționamentul meu simplu. Deci cineva, cu forța armelor, a dat puterea altcuiva. În lipsa armelor, erau soluțiile democratice care au funcționat în toate statele comuniste. 

Părerea mea este că mulți dintre cei care au executat ordinul de a trage în populație sunt astăzi în funcții foarte înalte prin MApN și procurorii militari se vor mai abține o bună bucată de timp”, a spus fostul președinte. 

Băsescu a subliniat că rezolvarea Dosarului Revoluției și al Mineriadei va stabili ”punctul slab din care a plecat democrația” în țara noastră.

”România are aceste două dosare care îi marchează istoria și așază toată evoluția democrației pe un fundament de nisip: dosarul revoluției și cel al Mineriadei. Aceste două dosare nerezolvate pun la temelia democrației nisip în loc de beton. Aceste lucuri trebuie rezolvate nu pentru că are cineva o ambiție, ci pentru că trebuie stabilit punctul slab din care a plecat democrația în România. 

Avem procurori extraordinari de buni la PR. Voinea, de câte ori se schimba guvernul, vorbea de dosar și spunea cât de puțin mai avea el și puțin, puțin îl rezolvă. L-ați auzit vreodată să spună ”am avut dosarul ăsta, l-am avut pe birou și vinovații sunt ăștia”?

Nu trebuie să mergem în extremă. Au fost condamnări date militarilor și demnitarilor la Timișoara, la Sibiu, dar acele dosare nu le-au făcut procurorii militari din Parchetul General, ci cei de la Timiș și Sibiu. Aici, la București, lucrurile s-au împotmolit. Căruța cu generali aici este. 

Nu avem istoria întreagă până nu va fi un procuror care să aibă curaj să spună ”astea sunt adevărurile Revoluției, acesta este adevărul Mineriadei”. Surprinzător, Mineriada este mult mai ușor de rezolvat, dar și ea e blocată. 

PSD-ul va rămâne ca fiind un partid care s-a născut din genocid, la Revoluție și Mineriadă, până când aceste dosare se vor rezolva”, a conchis fostul președinte.