MENIU

Legile puterii | Radu Mihail recunoaște că bugetul Capitalei a fost respins pentru că omul lui Vlad Voiculescu nu are drept de semnătură în coordonarea spitalelor

Radu Mihail recunoaște că bugetul Capitalei a fost respins pentru că omul lui Vlad Voiculescu nu are drept de semnătură în coordonarea spitalelor

Senatorul USR-PLUS Radu Mihail a recunoscut că atribuțiile viceprimarului Horia Tomescu sunt unul din motivele pentru care USR-PLUS nu votează bugetul Capitalei. Declarațiile au fost făcute miercuri seară, în emisiunea „Legile puterii”, moderată de Alexandra Păcuraru la Realitatea PLUS. 

„Un capitol esențial bugetar și un domeniu care trebuie să funcționeze bine este cel legat de sănătate și acolo lucrurile nu stau bine deloc. Consilierii USR-Plus din Consiliul General al Municipiului București au o problemă cu modul în care a fost alcătuit bugetul în primul rând. Acolo e problema care îi face să nu voteze acest buget deocamdată. Să aibă nevoie să clarifice lucruri importante. Spre exemplu, lucrul cel mai simplu este că trebuie să înțeleagă acei consilieri, înainte să voteze orice, de unde provin acele cifre extraordinare de venituri pe care le-au marcat în buget”, a declarat senatorul USR-PLUS Radu Mihail, miercuri, la „Legile Puterii”, potrivit realitateadebucuresti.net. 

Reamintim că bugetul Primăriei Capitalei propus de Nicușor Dan nu a fost votat miercuri de consilierii generali USR-PLUS. Primarul a fost sabotat chiar de către colegii din coaliție. USR-PLUS nu a votat bugetul pentru că viceprimarul Horia Tomescu, omul lui Vlad Voiculescu, nu a primit drept de semnătură pentru spitalele din București, potrivit Realitatea PLUS. Principalul motiv invocat pentru respingerea bugetului a fost că nu sunt estimate în mod realist veniturile. În spatele uşilor este însă un conflict politic legat de cine poate controla ASSMB, adică spitalele din Bucureşti. O miză de 355 de milioane de lei, cât este bugetul ASSMB, dar și schimbarea managerilor de spitale. După respingerea bugetului la vot, primarul general Nicuşor Dan s-a declarat „uluit” în legătură cu scandalul. Pe fondul neînțelegerilor, Primăria Capitalei nu are buget în momentul actual, și dacă nu va fi aprobat până pe 7 mai, administrația publică intră în incapacitate de plată. 

În plus, consilierii USR-PLUS i-au cerut lui Nicușor Dan să retragă proiectul și să reia discuțiile privind bugetul Capitalei pe 2021. La rândul lor, liberalii îi acuză pe partenerii din coaliție că au trecut la presiuni pentru că primarul general i-a delegat lui Horia Tomescu atribuțiile pentru coordonarea spitalelor ce țin de Primăria Capitală, dar nu i-a dat și drept de semnătură.

„Sunt creșteri de zeci de ori la anumite categorii de venituri bugetare, care nu au explicație pentru consilierii noștri. Aici nu e vorba despre PSD-iști, PNL-iști, USR-iști sau altceva. Aici e vorba despre primarul general, consilierii generali, care împreună trebuie să aibă cifrele concrete și să discute pe lucruri sensibile, adevărate, reale. (…) Se prevăd 540 de milioane de lei, venituri din concesiuni și închirieri, în contextul în care anii trecuți au fost 64 de milioane în 2016, 67 în 2017, 68 în 2018, 60 în 2020. Deci de la 60 de milioane se prevede să se treacă la 540 de milioane de lei fără o explicație plauzibilă. (…) În al treilea rând s-a pus problema atribuțiilor viceprimarului (n.r. Horia Tomescu), deci în al treilea rând, dar principalele motive nu au fost acestea,” a susținut reprezentantul USR-PLUS, la Realitatea PLUS, potrivit realitateadebucuresti.net. 

Consilierii USR-PLUS și viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, au declarat de marți seară că la nivelul partidului s-a decis că miercuri nu vor vota bugetul Primăriei Municipiului București pe motiv că cifrele prezentate de primarul Nicușor Dan sunt nerealiste și că acesta nu a făcut nicio reformă la nivelul spitalelor bucureștene.