MENIU

Război în Ucraina, ziua 781. Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului, ocupanţii ruși se pregătesc pentru o ofensivă - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski, vizită în zona Donețk (Profimedia)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei.

UPDATE 18.45 Rusia susține că a doborât 4 rachete americane lansate de Ucraina spre Crimeea

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate de forţele ucrainene asupra peninsulei Crimeea, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării din Rusia.

Amploarea şi impactul presupusului atac asupra peninsulei ucrainene Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, erau neclare. Kievul nu a comentat deocamdată alegaţiile Ministerului rus al Apărării.

 

UPDATE 16:35  Italia consideră că declaraţiile lui Macron despre intervenţia în Ucraina sporesc tensiunile

Ministrul italian al apărării Guido Crosetto consideră că declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina „sporesc tensiunile”.

„Nu judec un preşedinte al unei ţări prietene precum Franţa, dar nu înţeleg rostul şi utilitatea acestor declaraţii, care cresc în mod obiectiv tensiunea”, a apreciat ministrul italian Guido Crosetto, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Corriere della Sera, citează Agerpres.

 

UPDATE 14:01 - Moscova acuză că NATO se pregătește de un război împotriva Rusiei.

„Exercițiul militar numit Steadfast Defender, care durează patru luni, la graniţele Rusiei, sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu noi”, a declarat sâmbătă, 4 mai, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, transmite Reuters.

Zaharova a respins acuzaţiile de săptămâna aceasta ale NATO că Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, declarând că este o "dezinformare" înşelătoare, menită să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei.

NATO a fost cea care a purtat un război hibrid împotriva Rusiei, sprijinind Ucraina cu arme, informaţii şi finanţe, a spus ea într-un comunicat.

UPDATE 10:22 - Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri esențiale, clădiri de locuit și sedii de firme, au declarat sâmbătă oficiali regionali, potrivit Reuters.

Forțele aeriene ucrainene au spus că forțele ruse au lansat 13 drone Shahed care au vizat regiunile din nord-estul și centrul țării. Unitățile de apărare aeriană au doborât toate dronele, a afirmat comandantul forțelor aeriene.

Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au lovit obiective civile din Harkov, în nord-est, rănind patru persoane și declanșând un incendiu într-o clădire de birouri, a transmis guvernatorul regional.

În regiunea industrială Dnipropetrovsk, două persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul Serhiy Lysak, guvernatorul regional, precizând că o instalație de infrastructură esențială și trei case au fost avariate.

Ucrainenii spun că rușii au avut și ieri pierderi mari

UPDATE 09:00 - Armata ucraineană afirmă că rușii au avut și ieri pierderi mari: 1.260 soldați, 12 tancuri, 27 alte blindate de luptă, 46 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, două sisteme antiaeriene, 71 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

Rușii ar avea peste 500.000 de militari în Ucraina

08:30Oficialii ucraineni au indicat că forțele rusești din Ucraina nu au crescut semnificativ în mărime în ultimele luni, dar că armata rusă continuă să își îmbunătățească calitățile de luptă în general, în ciuda faptului că a suferit o degradare generalizată, în special în rândul unităților de elită, de la începutul războiului și până acum, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavlyuk a declarat că aproximativ 510.000 - 515.000 de militari ruși sunt desfășurați în prezent în Ucraina ocupată, după ce, în ianuarie, oficiali ucraineni au afirmat în ianuarie forțele rusești aveau aproximativ 462.000 de militari desfășurați în Ucraina.

Vladimir Putin a afirmat în decembrie 2023 că în „zona de luptă" se aflau 617.000 de militari ruși, referindu-se probabil la toți militarii din zona „operațiunii militare speciale", care include zone din Rusia care se învecinează cu Ucraina.

Aceste cifre includ, probabil, atât personalul de luptă, cât și alți militari care îndeplinesc funcții de sprijin și nu reprezintă puterea de luptă pe care forțele rusești o au și o pot angaja în operațiuni ofensive în Ucraina, mai spune ISW.

Banca Ucrainei a relaxat restricțiile valutare

UPDATE 07:58 - Banca centrală a Ucrainei a introdus vineri cele mai mari măsuri de liberalizare valutară din timpul războiului, menite să relaxeze restricțiile impuse companiilor, la mai bine de doi ani după ce invazia Rusiei a dus la impunerea unor măsuri dure. Cele mai multe dintre noile prevederi intră în vigoare la 4 mai.

Un pachet de măsuri de liberalizare era așteptat de multă vreme pentru a sprijini afacerile și a atenua restricțiile privind ieșirile de capital și controalele stricte asupra schimburilor valutare impuse după invazia din 2022. Economia ucraineană s-a contractat cu aproximativ o treime în primul an de război.

Conform noilor reglementări restricțiile valutare urmează să fie ridicate în ceea ce privește importurile de bunuri și servicii, sunt relaxate restricțiile privind rambursarea împrumuturilor externe nou contractate și cele privind transferul de valută către companiile-mamă. De asemenea, noile prevederi permit firmelor să repatrieze dividendele „noi", măsură care va intra în vigoare la 13 mai. (Reuters)

UPDATE 07:51 - Resturi de drone rusești doborâte au căzut pe obiective civile sâmbătă dimineața devreme în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rănind trei persoane și provocând un incendiu într-o clădire de birouri, a declarat guvernatorul regional.

Oleh Synehubov a spus pe Telegram că un copil de 13 ani și o femeie au fost duși la spital. O a doua femeie a fost tratată la fața locului. Serviciile de urgență țin focul sub control, a adăugat el.

„Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor”, a spus el.

„Trebuie să demonstrăm că ocupantul nu va reuşi să îşi atingă obiectivele în nicio circumstanţă, indiferent de ceea ce face şi de cât de josnic acţionează. Ucraina va învinge în continuare”, le-a transmis şeful statului cadeţilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat vineri Academia Naţională Bohdan Hmelnîţki a Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina. Într-o discuţie cu elevii liceului, cadeţii şi profesorii, Volodimir Zelenski a remarcat că funcţiile serviciului de grăniceri s-au extins semnificativ din cauza războiului. Poliţiştii de frontieră nu numai că protejează graniţa ucraineană, ci şi stăpânesc diferite tipuri de echipamente şi îndeplinesc misiuni de luptă pe linia frontului. În special, operatorii de drone au demonstrat rezultate eficiente pe front, a arătat Zelenski.

„Poliţiştii de frontieră s-au dovedit a fi la cel mai înalt nivel. Ei au îndeplinit toate sarcinile de luptă cu un curaj şi un profesionalism absolut. Serviciul Poliţiei de Frontieră îşi extinde competenţele prin intermediul războiului. Bineînţeles, când războiul se va încheia, toate aceste abilităţi nu vor dispărea. Şi atât de mulţi operatori de sisteme de război electronic şi drone, toţi aceşti specialişti trebuie să rămână şi să se ocupe de frontiera modernă a Ucrainei pe timp de pace”, a declarat preşedintele.

Mai multe articole despre: