MENIU

Legea securității, rescrisă în Parlamentul francez după amplele proteste din weekend

Legea securității, rescrisă în Parlamentul francez după amplele proteste din weekend

Partidele care fac parte din majoritatea parlamentară au anunțat că vor rescrie articolul controversat din proiectul legii securității, contestat în stradă de peste 100.000 de francezi și criticat de mass-media și apărătorii drepturilor omului. Articolul respectiv reglementează strict difuzarea imaginilor din timpul intervențiilor forțelor de ordine. 

Liderul grupului parlamentar al LREM, Christophe Castaner, fost ministru de interne, a precizat că va fi propusă ”o nouă formulă completă a articolului 24, pentru a nu mai exista îndoieli”. Anunțul a fost făcut după o reuniune care a avut loc la Palatul Elysée, la care au participat Premierul Jean Castex, mai mulţi miniştri şi liderii grupurilor parlamentare ale majorităţii, precizează Agerpres.

Legea permite și o utilizare sporită a dronelor şi a camerelor de supraveghere.

Sâmbătă, peste 130.000 de oameni au protestat în Paris și alte zeci de orașe, denunțând violența forțelor de ordine, un atac la adresa libertății de exprimare și a dreptului de informare. Manifestații au cerut retragerea totală a legii. Zeci de protestatari au fost arestați după ce au aruncat cu pietre în forțele de ordine și au incendiat mașini, garduri de protecție și magazine. Protestele au fost declanșate după ce patru agenți de poliție au fost acuzați de acte de violență asupra unui bărbat de culoare. Mai multe detalii sunt disponibile AICI.