MENIU

Legea ridesharing, promulgată, după ce zeci de șoferi au fost amendați

Haos pentru șoferii de ridesharing. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite celor care fac transport alternativ să își obține avizele până în februarie 2020. Promulgarea vine la doar o zi după o razie în Capitală. Șoferii care fac ridesharing au fost verificați atent de polițiști. În urma controalelor, zeci de șoferi au fost amendați pentru că nu aveau actele necesare la ei. Totodată, câțiva șoferi au rămas fără plăcuțele de înmatriculare și nu mai pot folosi autoturismul cel puțin 30 de zile.

Legea care amână autorizarea platformelor de ridesharing (Uber, Bolt, Taxify) până în februarie 2020 a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Actul normativ prorogă astfel prevederile unei ordonanțe de urgență, adoptată de Guvernul Dăncilă la finalul lunii iunie și care a intrat deja în vigoare de la 1 noiembrie.

Potrivit ordonanței, de la 1 noiembrie 2019 pot să-și desfășoare activitatea doar aplicațiile de transport alternativ care au avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor și doar șoferii autorizați de către Autoritatea Rutieră Română. Cum lucrurile nu au mers ca unse, iau autorizarea platformelor și a șoferilor a întârziat, Parlamentul a adoptat pe 22 octombrie un proiect de lege prin care împinge până în februarie 2020 termenul până la care aplicațiile precum Uber, Bolt, Clever sau Yango, precum și șoferii acestora se pot autoriza.

Numai că, surpriză, legea nu fusese trimisă la Cotroceni spre promulgare înainte de intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, iar de la 1 noiembrie șoferii care lucrează pentru aplicațiile de ridesharing și care nu respectau noile reguli sau nu erau autorizați puteau fi sancționați cu până la 9.000 de lei, riscând inclusiv reținerea plăcuțelor de înmatriculare pentru 6 luni.

Cu 269 voturi „pentru” și o abținere deputații au adoptat pe 22 octombrie Legea de aprobare a ordonanței de urgență 49/2019 care reglementează activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto. 

Mai multe articole despre:
null