MENIU

Legea privind Programul IMM Invest, promulgată de președintele Iohannis

Legea privind Programul IMM Invest, promulgată de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului (OUG) privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, cunoscut sub numele de IMM INVEST ROMÂNIA, program care prevede un plafon total de 30 miliarde lei al garanţiilor de stat ce pot fi acordate pentru obţinerea de credite de către aceste firme. 

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale, șeful statului a promulgat decretul "pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM INVEST ROMÂNIA, precum și pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (PL-x 242/06.05.2020)".

Programul IMM INVEST ROMANIA este conceput ca program multianual de încurajare și de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu alocări anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garanțiilor de stat, se arată într-o informare publică de pe site-ul Guvernului

Mecanismul de derulare a Programului are următoarele caracteristici:

  • Garanțiile vor fi în contul și în numele statului, acordate de Fondul Național de Garantare a IMM-urilor ( FNGCIMM) în limita unui plafon anual.
  • Beneficiarii eligibili sunt toți operatorii economici care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderilor familiale, cu excepția următoarelor sectoare de activitate: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri,  producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.
  • Garanția de stat se poate acorda fiecărui beneficiar participant în cadrul programului pentru un singur credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru un singur credit/o singură linie de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, în procent de 50% din valoarea fiecărei finanțări, exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare aferente creditului garantat.
Mai multe articole despre:
imm invest iohannis