MENIU

Legea privind conținutul de aciși grași trans-nesaturați, votată de Senatori

Alimentele pe care NU trebuie să le ţii niciodată în frigider

Senatul a aprobat, marți, un proiect de lege care prevede ca producătorii de alimente vor fi obligați să limiteze conținutul de acizi grași trans-nesaturați (AGTN) la două grame la suta de grame de ulei sau de grăsime din conținutul acestora. Totodată, produsele care conțin AGTN trebuie să fie etichetate special.

Proiectul a fost aprobat cu 92 de voturi favorabile.

”Efectul legii va fi, probabil, scăderea mortalităţii cardiovasculare în România (...) Vorbim de 2500-3000 de vieţi anual”, a spus senatorul USR Adrian Weiner, iniţiatorul proiectului de lege, scrie Mediafax.

Legea privind conţinutul de Acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman prevede că în produsele „libere de AGTN”, conţinutul de AGTN nu va depăşi 0,5 grame/ 100 de grame de ulei individual sau grăsime individuală din produsul finit.

Operatorii din sectorul alimentar vor avea obligația să eticheteze produsele alimentare care conţin AGTN cu informaţii privind cantităţile de acizi graşi trans-nesaturaţi, exprimate în grame/100 de grame de ulei sau de grăsime individuală din produsul finit.

Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, iar produsele vor fi distruse pe cheltuiala contravenientului.

Popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiţii, torturile preambalate, margarinele, produsele preparate termic prin prăjire, supele (inclusiv concentrate la plic), sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic şi produsele care se găsesc, în special, pe piaţa din Europa de Est şi de Sud-Est au un conţinut crescut (chiar 40-50%) de AGTN, susţine senatorul USR Adrian Wiener, invocând studii şi rapoarte privitoare la tipurile de alimente din UE, potrivit expunerii de motive.

Proiectul urmează să fie trimis la Camerea Deputaților, care are votul decizional.