MENIU

Legea Educației, noi modificări. Amenzi uriașe dacă intri așa într-o școală

O nouă lege legată de învățământul românesc a fost depusă în Parlamentul României. Legea stabilește faptul că "în instituțiile de învățământ este interzisă acoperirea feței cu orice material care împiedică recunoașterea fizionomiei, cu excepția situației de ordin medical".

Scopul acestei legi este combaterea violenței în școli, dar și prevenirea fenomenului terorismului. Cine nu se conformează nu va putea să aibă acces în școli, iar sancțiunile prevăd și amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.

26 de deputați și senatori au semnat un Proiect de Lege ce a fost depus la Camera Deputaților, proiect care reglementează accesul în instituțiile de învățământ având chipul acoperit.

Expunerea de motive a acestei inițiative legislative vorbește despre fenomenul violenței în școli, dar și despre fenomenul terorismului care, "deși absent în spațiul  românesc, având în vedere contexul european, trebuie să reprezinte o îngrijorare foarte serioasă pentru legiuitor".

Practic, urmează a se modifica Legea Educației naționale nr 1/2011 după cum urmează:

Articol unic - Legea educației naționale nr 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, partea 1, nr 18, din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează: 

1. După alineatul (1) al articolului 7 se introduc două noi alineate (alin. 1.1) și (1.2) cu următorul cuprins:

"1.1 În scopul facilitării indentificarii persoanelor, în unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale este interzisă acoperirea fetei cu orice material care împiedică recunoașterea fizionomiei, cu excepția situațiilor de ordin medical. 

1.2 Încălcarea dispozițiilor alineatului (1.1) reprezintă motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul unităților, instituțiilor de învățământ și spațiilor destinate  educației și formării profesionale". 

2. La articolul 360 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă litera, litera b.1, cu următorul cuprins:

"b.1 nerespectarea dispozițiilor art 7 alin. (1.1) cu amendă de la 5.000 la 50.000 lei"

3. Alineatul (3) al articolului 360 se modifică și va avea următorul cuprins:

"3 Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. 1. lit. b și b.1 se fac de către ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu competențe în domeniu".

Traseul proiectului legislativ poate fi văzut aici. Deocamdată această este doar o propunere de lege, ce urmează să fie dezbătută și votată.

Practic, noua lege ar urmă să interzică în instituțiile de învățământ burka, valul islamic sau alte modalități folosite pentru acoperirea fetei în scop religios, în același timp cu cagulă, masca de ski etc.