MENIU

Când trebuie să trecem la cauciucurile de iarnă. Mare atenţie! Putem primi amendă

Legea cauciucurilor de iarnă 2018

Legea cauciucurilor de iarnă 2018: Codul Rutier spune că șoferi sunt obligați să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă.

Legea cauciucurilor de iarnă 2018: Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

Conform „Legii cauciucurilor de iarnă”, aşa cum este denumită OG 5 2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Legea cauciucurilor de iarnă 2018: Amenzi

Legea cauciucurilor de iarnă 2018: Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei.

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.

De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea „M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare.

Legea cauciucurilor de iarnă 2018: 7 grade Celsius

Pentru o mai bună eficiență a pneurilor, dar și pentru a le crește durata de viață, specialiștii auto recomandă ca anvelopele de vară să fie înlocuite cu cele de iarnă când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Cauciucul din anvelopele de iarnă este mai moale, mai rezistent la frig și are o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase.

Legea cauciucurilor de iarnă 2018: Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.