MENIU

Falimentul personal - legea care îi poate "salva" mai ales pe cei cu credite în euro

O lege a falimentului personal este importantă nu neapărat pentru cei care au credite în franci elvețieni, ci pentru cei care au împrumuturi în euro, a căror valoare mult mai mare, scrie BusinessCover.ro.

În cazul unei aprecieri semnificative a euro față de leu vom avea probleme serioase la nivelul întregului sistem bancar.

Din păcate, nu se înțelege foarte bine ce se va întâmpla în urma adoptării legii falimentului personal. Pentru că nu va fi deloc ușor pentru cei care intră în administrare specială, vor avea toate bunurile gajate și luate în calcul pentru o eventuală valorificare și nu vor mai putea dispune cum doresc de bugetul propriu.

Băncile se opun și s-au opus adoptării acestei legi pentru că finalul, adică declararea falimentului personal, implică automat pierderi și pentru creditori. De altfel, chiar dacă este o ipotecă la mijloc, banca nu va mai putea dispune de bunul în garanție.

Există și experiența insolvențelor și falimentelor companiilor, unde băncile au avut și au încă mult de pierdut, sume cu mult peste cele asociate cu împrumuturile către populație.

Numărul restanțierilor (întârzieri de cel puțin 30 de zile) este de 658.000, conform Asociației Române a Băncilor. Datele BNR ne arată că numărul restanțierilor la împrumuturi de cel puțin 20.000 de lei este de aproximativ 225.000 (populație și companii), dintre care cam 15.000 au mai multe credite.

Ceea ce înseamnă că numărul debitorilor pentru care banca poate cere insolvența este destul de redus. La fel și numărul celor care pot cere în mod real protecția insolvenței, pentru că tribunalul nu va avea motive să accepte orice cerere înaintată de o persoană fizică. Mai multe...