MENIU

Lege rară în lume: Pacienții cu boli grave au dreptul la EUTANASIE, în Spania. În ce condiții

Legea care prevede dreptul la eutanasie, în vigoare în Spania

Pacienții cu boli incurabile din Spania pot alege, de vineri, să pună capăt suferinței. Legea care dă dreptul la eutanasie a intrat în vigoare, Spania fiind printre puținele țări din lume care permit acest lucru. 

Legea permite atât eutanasierea - atunci când îngrijitorul provoacă moartea pacientului -, cât şi sinuciderea asistată medical - când pacientul însuşi ia doza prescrisă de produs pentru a muri.

Orice pacient care are ”o boală gravă şi incurabilă” sau ”durere cronică ce îl pune într-o situaţie de incapacitate” poate solicita ajutorul corpului medical pentru a muri şi evita astfel ”o suferinţă intolerabilă”, se arată în textul legii. 

Ministerul Sănătății a subliniat că legea ”răspunde la o cerinţă socială şi conţine garanţii ce încadrează eutanasia”. Guvernuld e stânga a făcut din această lege o prioritate, fiind adoptată în martie.

Persoana, spaniol sau rezident în ţară, trebuie să fie ”capabilă şi conştientă” când face cererea, care trebuie formulată în scris ”fără presiune externă” şi reînnoită cincisprezece zile mai târziu, mai prevede legea.

Medicul va putea întotdeauna să respingă această cerere când consideră că aceste criterii nu sunt îndeplinite sau îşi exprimă obiecţia pe motiv de conştiinţă. În plus, ea va trebui să fie aprobată de un alt medic şi să primească undă verde de la o comisie de evaluare.

Legea eutanasierii a divizat opinia publică în Spania şi a generat opoziţia partidelor de dreapta şi a Bisericii Catolice. Joi, Partidul Popular, principala formaţiune de opoziţie, a depus un recurs împotriva acestui text la Tribunalul Constituţional. 

Spania este a patra ţară europeană care a dezincriminat eutanasia, după Olanda, Belgia şi Luxemburg, potrivit Agerpres.