MENIU

Legătura neştiută dintre Nicolae Ceauşescu şi J.R. Ewing

Legătura neştiută dintre Nicolae Ceauşescu şi J.R. Ewing

Serialul Dallas a fost unul dintre cele mai populare filme în România comunistă, dar și ultimul difuzat de regim. În perioada de glorie a serialului, în anii '80, preşedintele Nicolae Ceauşescu a permis difuzarea producţiei TV în România, pe atunci o ţară comunistă, considerând că în acest fel le va arăta cetăţenilor români decadenţa şi corupţia din ţările occidentale. Aceasta pentru că preşedintele Nicolae Ceauşescu a fost convins că filmul era suficient de anticapitalist. Atunci când s-a răzgândit, era deja prea târziu, deoarece plătise în valută pentru costul întregului serial.

Se pare că Nicolae Ceaușescu a mizat imens pe imaginea acestui anti erou. Actorul american Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Ewing din serialul de televiziune "Dallas", a povestit cum a primit bani de la dictatorul român Nicolae Ceauşescu, pentru ca regimul comunist să poată să îi folosească imaginea. E adevărat că aceste declarații au fost făcute publice după moartea sa, dare le sunt extraordinary de interesante cum a încercat propaganda comunistă să îl folosească.

Cu ocazia unei vizite pe care Larry Hagman a efectuat-o în anii 1980 în România, unde serialul "Dallas" era extrem de popular, regimul Ceauşescu i-a cerut actorului permisiunea de a afişa un uriaş panou cu chipul său, pe un imobil, afirmă săptămânalul britanic.

Serialul a avut un impact uriaș în direcția în care Ceaușescu nu se aștepta. Larry Hagman chiar considera că indirect show-ul a fost responsabil pentru declanşarea Revoluţiei din 1989 din România şi pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceauşescu.

Sursa: historia.ro

Mai multe articole despre:
Dallas Nicolae Ceauşescu J.R. Ewing