MENIU

"Le fleuve, les hommes, la vie". Un proiect de inimă și suflet

<p>Le fleuve, les hommes, la vie. Un proiect de inimă și suflet</p>
<p>Le fleuve, les hommes, la vie. Un proiect de inimă și suflet</p>
<p>Le fleuve, les hommes, la vie. Un proiect de inimă și suflet</p>
<p>Le fleuve, les hommes, la vie. Un proiect de inimă și suflet</p>
<p>Le fleuve, les hommes, la vie. Un proiect de inimă și suflet</p>
Le fleuve, les hommes, la vie. Un proiect de inimă și suflet

Liceul  Greco-Catolic "Timotei  Cipariu" din Bucureşti a desfăşurat în perioada 01.08.2013 –31.07.2015 proiectul COMENIUS  Le fleuve, les hommes, la vie în parteneriat cu Colegiul Sacre-Coeur din Versailles.

Proiectul (număr de referință 2013-1-FR1-COM07-50186-2) a fost promovat şi susţinut de către Comisia  Europeană,  Agenţia  Naţională  pentru  Programe  Comunitare  în  Domeniul  Educaţiei  şi Formării Profesionale (România) şi Penelope 2e2f (Franţa).

În anul 2010 LGRCAT a primit aprobarea (și finanţare din partea Comisiei Europene) pentru efectuarea unei vizite pregătitoare, încercând astfel repetarea unei experiențe din urmă cu 7 ani. A fost nevoie de încă trei încercări consecutive pentru ca, în 2013, dosarul de candidatură pentru un nou proiect COMENIUS să fie aprobat (și finanţat cu sprijinul Comisiei Europene).

Activităţile din cadrul proiectului s-au derulat pe parcursul a doi ani, promovând educaţia pentru mediu şi dezvoltare sustenabilă, cetăţenie europeană şi dimensiune europeană, precum şi predarea şi învăţarea limbilor străine - preocupări comune ale ambelor instituții.

În anul 2014, un grup de 24 de elevi de clasa a VI-a, însoțiți de 4 profesori, a mers în schimb de experiență  pentru  10  zile  în  Franța,  la  Colegiul  Sacre-Coeur  din  Versailles,  unde  elevii  noștri  au participat la orele colegilor francezi. Contactul direct cu tineri de vârsta lor și cu modul de viață din Franța a contribuit la formarea unor valori și atitudini deschise spre spațiul european și i-a încurajat mai mult decât orice altceva să comunice liber în limbi străine.

În plus, cele două grupuri au studiat așezările, obiceiurile şi ecosistemele de pe valea Loirei. Au realizat împreună fotografii, prezentări PPT şi au încheiat primul an de proiect susţinând un spectacol multicultural-artistic.

Anul acesta, 22 de elevi și 4 profesori francezi din şcoala parteneră au venit la București. După ce au participat la ore şi au vizitat obiectivele principale ale Capitalei, s-au deplasat împreună cu elevii noștri în Delta Dunării, unde au studiat ecosistemele, așezările şi modul de viaţă al locuitorilor.

La întoarcere, au finalizat cel de-al doilea an de proiect cu un concurs de cultură generală şi altul de  postere,  menite  să  îi  conştientizeze  şi  să  îi  sensibilizeze  pe  cei  tineri  cu  privire  la  modul  de gestionare rațională, adaptată nevoilor, fără risipă, a resurselor de apă.

Parteneriatul le-a permis echipelor să se implice efectiv în viața instituției și a comunității, cu efecte pozitive și constructive la nivel local, național și european.

În timp ce Europa școlară se remodelează, echipele celor două instituţii de învăţământ exprimă dorința convergentă de a fi actori ai acestei remodelări și de a disemina buna fundamentare a unei educații „inter-naționale” prin intermediul întregii instituții și a comunității educative.

Acest  proiect  bilateral  Comenius a  facilitat  confruntarea bunelor  practici  în  cadrul  echipelor proprii și între cele două instituții în câmpurile profesional, pedagogic şi instituțional.

Cooperarea și stima de sine întărite, plus-valoarea europeană constituie de asemenea rampe de lansare pentru viitoare proiecte.

Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.