MENIU

Lazăr, magistraților protestatari: "Independența justiției, o necesitate". Replica lui Toader

Procurorul-general, Augustin Lazăr, le-a transmis magistraților protestatari că independența judecătorilor și a procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat, pe Facebook, un răspuns la declarația procurorului-general.

Lazăr apreciază că magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului.

”Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare”, a mai precizat, în mesaj, procurorul-general al României.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a dat replica tot duminică, pe Facebook. Acesta susține că Lazăr se află ”într-o gravă eroare”.

”Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele! Procurorul-general ne transmite faptul ca 'justitia este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor in stat'! Procurorul-general se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora!
In ipoteza in care una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, echilibrul se restabileste de catre CCR, prin solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala! In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza!", a afirmat Toader.

PROTEST al magistraţilor, pe scările Curţii de Apel: "Justiţia este în pericol!"

Judecători și procurori din toată țara s-au adunat duminică pe scările Curții de Apel București, nemulțumiți de schimbările din Justiție. Aceștia cer respectarea avizului Comisiei de la Veneția privind modificarea legilor justiției din România, precum și un ministru de resort care să fie orientat către apărarea justiției și a statului de drept, nu că Tudorel Toader. 


Magistrații mai vor o justiție independența și transmit că CSM nu are rol decorativ, iar avizele date de Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui luate în seamă de către Ministerul Justiției.

Mai multe articole despre:
magistraţi Lazăr independenta judecatorilor