MENIU

LARS VON TRIER, apariţie bizară la Berlin

LARS VON TRIER, apariţie bizară la Berlin

LARS VON TRIER a avut o apariţie inedită, duminică, la Festivalul de Film de la Berlin, unde a apărut purtând un tricou cu textul "persona non grata, official selection", o aluzie la faptul că regizorul a fost declarat "persona non grata" de organizatorii Festivalului de la Cannes, în 2011.

LARS VON TRIER. Potrivit screendaily.com, cineastul danez LARS VON TRIER a apărut purtând respectivul tricou la sesiunea de fotografii organizată, duminică, la Berlin, înaintea conferinţei de presă de promovare a celui mai recent film al său "Nymphomaniac".

"Nymphomaniac (long version, Volume 1)" este prezentat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia a 64-a, care se desfăşoară între 6 şi 16 februarie.

LARS VON TRIER. Pe tricoul purtat de LARS VON TRIER era imprimat mesajul "persona non grata, official selection", scris sub simbolul Palme d’Or, cea mai importantă distincţie acordată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Ca de obicei, cineastul danez nu a făcut nicio declaraţie de presă în campania legată de promovarea "Nymphomaniac".

Până la Berlin, singura apariţie a cineastului a fost prin intermediul unui afiş în care acesta apărea legat la gură cu un plasture. Decizia se pare că a fost cauzată de efectele declaraţiilor sale legate de nazişti şi Hitler de la conferinţă de presă de la Festivalul de Film de la Cannes, din 2011, cu ocazia proiectării filmului "Melancholia".

LARS VON TRIER a fost declarat "persona non grata" de organizatorii Festivalului de la Cannes, în 2011, după ce regizorul a făcut comentarii legate de nazişti la conferinţa de presă pentru filmul său "Melancholia" - desemnat cel mai bun film al anului la gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA) şi cu premiul pentru interpretare feminină, atribuit actriţei Kirsten Dunst, la Festivalul de la Cannes din acelaşi an.

La conferinţa de presă organizată în 2011 la Cannes, regizorul danez LARS VON TRIER a şocat publicul, exprimându-şi simpatia pentru Hitler, pe care a spus că îl "înţelege". Totodată, regizorul a afirmat că "Israelul te scoate într-adevăr din sărite".

LARS VON TRIER a făcut aceste comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cu declaraţiile lui recente pentru o revistă daneză, referitoare la "gustul său pentru estetica nazistă". Lars Von Trier şi-a încheiat afirmaţiile stânjenit şi râzând cu stângăcie: "Ok, sunt un nazist".

Ulterior, la cererea organizatorilor Festivalului de la Cannes, cineastul danez şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile făcute.

Mai multe articole despre:
Berlin regizor Lars von Trier nymphomaniac