MENIU

Laptele şi brânzeturile, MAI SCUMPE cu 20%

Laptele şi brânzeturile, MAI SCUMPE cu 20%

Laptele şi brânzeturile se vor scumpi cu 20%, de luna viitoare, anunţă patronatele din domeniu. Majorarea preţurilor este cauzată de costurile ridicate ale buletinelor de analiză impuse de normele europene. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că aplicarea acestor norme a fost amânată prea mult timp.

Producătorii care vând lapte şi brânzeturi în pieţe au de ales între a scumpi marfa cu peste 20 de procente din luna februarie sau a înceta această activitate. Normele europene îi obligă să facă buletine lunare de analiză a laptelui, care costă până la 180 de lei.

"Acest certificat costă nişte bani care sigur vor încărca preţul de cost al fermierului. Analizele care ni se fac de doua ori pe luna impreuna cu procesatorii rezulta un cost undeva la 160-180 de lei, depinde de laborator. Un calcul simplu ne duce la o creştere de cel puţin 10-15, poate chiar 20 la sută", spune Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că aceată măsură trebuia aplicată încă de la aderarea României la Uniunea Europeană.

"România a cerut din păcate pentru adaptare pentru aceste standarde perioadă de derogare de la an la an sau din 3 în 3 ani. A sosit momentul în care nu a mai solicitat acest lucru pentru că eu cred că a ramas un numar mic de exploataţii care nu mai raspuns acelui standard. E adevarat ca sunt consturi legate de buletinele de analiza", spune Constantin.

Potrivit patronatelor din domeniu, în România se produc în jur de două milioane de tone de lapte anual, iar aproximativ 30 la sută din această cantitate se comercializează în pieţele agroalimentare.