MENIU

Laleaua pestriţă, o floare pe cale de dispariţie. Unde o mai găseşti în România

Laleaua pestriţă, o floare pe cale de dispariţie. Unde o găseşti în România

Desi multi oameni traiesc cu impresia ca lalelele sunt originare din Olanda, realitatea este cu totul diferita. Acestea provin de pe meleaguri asiatice, mai exact din Asia Centrala, la nord de Muntii Himalaya.

Laleaua pestrita este extrem de rara. Iata cateva curiozitati pe care ar trebui sa le stii despre aceasta floare!

Denumita si Floarea de Sah, laleaua pestrita creste si in tara noastra, insa numai in anumite zone deoarece are nevoie de conditii speciale de dezvoltare. Mai mult decat atat, din pacate, se afla si pe lista plantelor pe cale de disparitie. Aceasta se dezvolta doar in zone salbatice, atinse mai rar de civilizatie, iar umiditatea joaca un rol extrem de important in dezvoltarea lor.

In tara noastra, laleaua pestrita se gaseste, cu precadere, in judetul Bistrita-Nasaud, la Odorheiul Bistritei, in padurea Sesul Odorheiului, zona protejata prin lege. Mai creste si in zone din judetele Gorj, Timis si Maramures, unde umiditatea este crescuta.

Denumirea stiintifica a lalelei pestrite este Fratillaria meleagris, iar culoarea specifica este un mov-purpuriu, cu picatele mai deschise la culoare. Insa exista si lalelele pestrite in varianta mai deschisa de verde-galbui, cu picatele albe, acestea fiind totusi extrem de rar intalnite.

Laleaua pestrita infloreste doar primavara, in perioada aprilie-mai, asadar, daca ti-ar dori sa o vezi, va trebuie sa te documentezi temeinic inainte.

Citeşte continuarea pe divahair.ro.