MENIU

Kremlinul schimbă foaia cu Depardieu. "Prietenul" de ieri al lui Putin e azi "dușman"

Actorul Gerard Depardieu si Vladimir Putin

Kremlinul a schimbat tonul la adresa marelui actor francez Gerard Depardieu, un partizan înfocat al regimului Putin, după ce acesta și-a exprimat public dezaprobarea pentru "excesele nebunești ale liderilor ruși". Vineri, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a afirmat, ironic, că actorul poate nu ''nu înţelege'' situaţia și ca sugerat că i se poate "explica".

''Cred că Depardieu nu înţelege probabil ceea ce se întâmplă, întrucât nu este implicat pe deplin în actualitatea politică'', l-a persiflat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează AFP, potrivit Agerpres.

''Nu înţelege (...) ce sunt (regiunile separatiste proruse din Ucraina) Doneţk şi Lugansk, nu este la curent cu bombardamentele asupra civililor'', acţiuni pentru care Moscova acuză Kievul, a mai spus el. ''Dacă este necesar, suntem gata să-i povestim şi să-i explicăm ca să poată înţelege mai bine. Dacă doreşte acest lucru'', a mai spus Peskov.

Joi, Depardieu, posesor al unui paşaport rusesc şi de obicei elogios la adresa liderului rus, a criticat ofensiva în Ucraina, spunând că ''poporul rus nu este responsabil pentru excesele nebuneşti inacceptabile ale liderilor (săi) precum Vladimir Putin".

Pe de altă parte, un deputat a solicitat autorităţilor să-i retragă cetăţenia rusă actorului şi să-i transfere bunurile imobiliare pe care le deţine pe teritoriul ţării unor organizaţii caritabile.

Monstru sacru al cinematografiei franceze, Depardieu a obţinut un paşaport rusesc în ianuarie 2013, document înmânat personal de Putin, pe care l-a elogiat intens în ultimii ani, comparându-l chiar cu papa Ioan Paul al II-lea.

Imediat după declanșarea ofensivei ruse în Ucraina, actorul a contestat ''războiul fratricid'' lansând pe 1 martie un apel la ''încetarea focului şi la negocieri''.