MENIU

Kremlinul a luat foc după ce un fost consilier al lui Trump a afirmat că a planificat lovituri de stat

Rusia va cere  o anchetă internațională, după ce fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump a afirmat că a participat la organizarea de lovituri de stat în străinătate. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. "Nu-mi amintesc o nerușinare mai mare", a răbufnit adjuncta lui Lavrov.

"Acesta este un fapt pentru o anchetă internațională", a scris miercuri diplomatul pe canalul său Telegram. Nu-mi amintesc ca o persoană care a deținut poziții atât de înalte și a fost direct responsabilă de politica internațională a Statelor Unite să spună în mod clar că plănuia lovituri de stat în alte țări", a afirmat Zaharova la Radio Sputnik, potrivit publicației sârbe Kurir. "Nu susținea, așa cum se spunea, forțele democratice, nu promova dezvoltarea democrației, a pluralismului. Așa o nerușinare, la o persoană care a fost la putere timp de mulți ani și sub diferiți președinți, care a spus că plănuia lovituri de stat în străinătate, nu-mi amintesc", 

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a subliniat că declarațiile fostului consilier "necesită o analiză suplimentară". "Este important să știm în ce alte părți ale lumii SUA au planificat o lovitură de stat", a adăugat diplomatul.

 "În calitate de persoană care a ajutat la planificarea loviturilor de stat nu aici, ci, știți, în alte locuri, vreau să spun că aceasta este o muncă destul de dificilă", a declarat Bolton într-un interviu acordat marți postului CNN, comentând asaltul asupra Capitoliului de către susținătorii lui Trump în ianuarie 2021.

Invitat să comenteze audierile comisiei parlamentare privind atacul Capitoliului, John Bolton, fost consilier pentru securitate naţională sub administraţia Trump, a afirmat marţi că el însuşi "a participat la planificarea unor lovituri de stat" în afara Statelor Unite, notează AFP, citată de Agerpres.

În faţa afirmaţiei prezentatorului CNN că cineva nu trebuie "să fie strălucit pentru a încerca o lovitură de stat", John Bolton a răspuns pe un ton firesc: "Nu sunt de acord. Ca cineva care a ajutat la planificarea loviturilor de stat, nu aici, dar ştiţi, în altă parte, pentru asta este nevoie de multă muncă". Cunoscut pentru poziţiile sale belicoase, John Bolton a fost consilier pentru securitate naţională al Casei Albe în 2018 înainte de a fi demis de preşedintele republican în septembrie 2019, nu a precizat despre ce lovituri de stat vorbea.

Dar el s-a referit la tentativa eşuată de a-l înlătura pe Nicolas Maduro de la putere în Venezuela, în 2019, de liderul opoziţiei Juan Guaido, susţinut de Washington.

Alături de neoconservatori, John Bolton, foarte dur în privinţa Iranului, Afganistanului şi Coreii de Nord, a fost mai ales unul dintre arhitecţii invaziei Irakului în 2003.

Comentariile lui John Bolton au fost făcute în timp ce aşa-numita comisie parlamentară "6 ianuarie" încearcă să stabilească rolul lui Donald Trump şi al celor colaboratorilor săi în asaltul asupra Capitoliului.

Mai multe articole despre:
consilier trump zaharova lovitura de stat