MENIU

Kovesi, în The Guardian, în linie dreaptă cu deschiderea Parchetului European: „Nimeni nu e mai presus de lege”

„Reperul nostru pentru succes va fi încrederea cetățenilor în instituția noastră”, a spus Laura Codruța Kovesi despre noua sa atribuție, ca șef al Parchetului European Anticorupție, într-un articol publicat luni de The Guardian.

Ziarul britanic amintește că Laura Kovesi „este oprită pe stradă pentru fotografii și strângeri de mână în țara de origine” și menționează că a avut susținători pentru a ocupa funcția de procuror-șef EPPO în întreaga Europă, că a fost susținută de multe guverne, dar nu de al său. Este vorba despre perioada în care la Palatul Victoria se afla PSD.

Întrebată dacă va ezita să pună sub acuzare înalți oficiali europeni pentru fraude cu fonduri europene, Kovesi a spus - „Evident, vom acționa. EPPO va fi un parchet independent și va trebui să demonstrăm că nimeni nu este mai presus de lege”.

Codruța Kovesi se așteaptă ca EPPO să primească peste 3.000 de cazuri. Ea s-a luptat să crească bugetul agenției, propus la 37,7 milioane de euro. Oficialii UE susțin că fondurile, deja majorate o dată, sunt suficiente pentru anul de lansare și speră că organizația va fi gata să înceapă - așa cum era planificat - undeva în 2020.

EPPO este un organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii.

Activitatea noului parchet va avea ca rezultat mai multe investigații și mai multe urmăriri penale, precum și o apărare mai puternică a statului de drept în UE.

Mai multe articole despre:
kovesi