MENIU

Parlamentarii îi trimit șefei DNA o întrebare în plic. Kovesi, reclamată la ministrul Justiției

<p>Scrisoare LCK către Parlament</p>
<p>Scrisoare LCK către Parlament</p>
<p>Scrisoare LCK către Parlament</p>

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat pentru a treia oară să se prezinte la audierile din Parlament, la Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Refuzul vine după ce CCR a decis că toţi cei care conduc instituții sau autorități care nu se află sub control parlamentar au obligația să ia parte la lucrările comisiilor de anchetă. Parlamentarii au renunțat la ideea de a face o plângere penală pe numele lui Kovesi, dar au trimis o sesizare către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Laura Codruţa Kovesi a transmis refuzul de a lua parte la audierile din Comisie prin intermediul unei scrisori, transmite Realitatea TV.

La rândul lor, parlamentarii au decis să facă o sesizare către ministrul Justiției, Tudorel Toader, prin care ministrul să ia act de această situație de refuz și să decidă care sunt penalitățile care se impun.

Membrii din Comisia de anchetă a alegerilor din decembrie 2009 au renunțat să înainteze propunerea ca Kovesi să fie revocată din funcție și nici nu vor mai face vreo plângere penală pe numele șefei DNA.

În schimb, parlamentarii au decis să îi formuleze în scris o întrebarea Codruței Kovesi: dacă în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 s-a aflat sau nu în reședința lui Gabriel Oprea.

În scrisoarea de trei pagini trimisă Parlamentului (vezi document atasat), șefa DNA spune că a luat la cunoștință obiectivele Comisiei de anchetă și precizează că nu deține "mijloace de probă" referitoare la subiectul în cauză.

"Având în vedere că nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă referitoare la împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării care formează obiectul activității Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie ora 11,30 la ședința Comisiei de anchetă", este răspunsul sec al Laurei Codruța Kovesi.

"Așa a considerat domnia sa, în ciuda deciziei CCR cu privire la colaborarea loială între instituțiile și autoritățile statului. Va trebui să tranșăm astăzi prin vot ce vom face în continuare. Eu nu voi propune nimic, vor face colegii mei propuneri și vom vota", a declarat Oana Florea, noul preşedinte al comisiei de anchetă.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a spus că una dintre căile de acțiune împotriva șefei DNA era sesizarea organelor de urmărire penală, dar colegii săi de Comisie au considerat că nu este legal acest demers. "Laura Codruța Kovesi înalcă în mod repetat hotărările Curții Constituționale. Mă aștept ca dl. ministru de Justiție să nu mai considere că este inoportun să ceară revocarea din funcție a șefei DNA. Altfel, Parlamentul României poate să plece acasă", a spus Pleșoianu.

............

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 s-a reunit luni, de la ora 11.30. Dat fiind că șefa DNA nu a dat curs nici acestei invitaţii, ar putea fi făcute plângeri la Ministerul Justiţiei şi la parchet.

Persoanele invitate în față comisiilor parlamentare și care conduc instituții sau autorități care nu se află sub control parlamentar au obligația să ia parte la lucrările comisiei, „în considerarea principiului colaborării loiale între instituțiile/autoritățile statului, a decis în data de 21 iunie Curtea Constituțională.

În această categorie intră, citează Curtea că exemple: președintele Înaltei Curți, procurorul general al României, președintele Consiliului Superior al Magistraturii sau președintele Curții Constituționale.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că speră ca procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să se prezinte în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

'Poate nu mai sfidează (Parlamentul - n.r.). Poate n-a ştiut că poate să vină, dar acum, după decizia Curţii Constituţionale, poate va avea o altă abordare. (...).Curtea Constituţională a spus un lucru foarte important, că totuşi nu există motive să nu vii la o comisie de anchetă parlamentară. Această comisie este o instituţie foarte importantă. Vorbim de cea mai legitimă instituţie a acestei ţări. De 10 - 15 ani de zile, cu tenacitate, s-a spus că Parlamentul este o instituţie slabă, o instituţie ineficientă, (...) totul a fost cu un scop foarte clar, să nu înţeleagă cineva că această instituţie este, de fapt, cea mai importantă din România. Aşa este şi va trebui să muncim cu toţii pentru ca această instituţie să fie respectată', a declarat Dragnea, la o emisiune TV.

Întrebată ce se va întâmpla dacă şefa DNA refuză şi de această dată să vină la comisie, Oana Florea, noul preşedinte al comisiei de anchetă a răspuns: "Vom face ceea ce spune legea şi regulamentul. Decizia va fi luată de toţi colegii prin vot. Fie vom înainta (...) către Ministerul Justiţiei o plângere, fie, dacă colegii consideră oportun, varianta domnului Pleşoianu. Deocamdată, avem în vedere invitarea doamnei Kovesi la comisie".