MENIU

Korodi (UDMR): „Secția Specială nu trebuie desființată”

Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a anunțat, luni, că nu susține desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților. Liderul UDMR spune că Secția Specială  nu funcționează corect în prezent și trebuie mai bine reglementată.

 

Attila Korodi consideră că Secția Specială de anchetare a magistraților nu funcționează corect în prezent, dar crede că ea nu trebuie desființată, ci reglementată mai bine:

„Noi dorim ca întotdeauna în domeniul justiției să existe o procedură foarte clară care privește procedurile de anchetare a magistraților. Soluția care a fost înaintea acestei Secții Speciale, să fie duse la bun sfârșit aceste proceduri de către DNA, a fost total nefericită (...). Este nevoie ca acest for care anchetează magistrați să fie undeva într-o zonă neutră, poate sub Parchetul General. Structura și modalitatea în care aceasta să fie conturată trebuie făcută împreună cu sistemul judiciar, cu CSM, cu asociațiile profesionale care reprezintă magistrații (...). Secția în sine la ora actuală nu funcționează corect”, a declarat Korodi la RFI.

El spune că este nevoie de o instituție care să se ocupe de cazurile de anchetare a magistraților și că DNA nu este o alegere fericită după cazurile de la DNA Ploiești sau DNA Bihor.

„Dacă se desființează, care instituție se va ocupa de aceste cazuri în viitor. DNA nu poate să se ocupe de aceste cazuri. Numai cazul de la Ploiești, dar sunt și alte cazuri, de la Bihor, de exemplu, în care DNA, procurori din DNA au folosit acest instrument ca să șantajeze oameni din magistratură. De aceea, nu DNA trebuie să se ocupe de anchetarea magistraților, ci o instituție creionată undeva sub Parchetul General”, a precizat Korodi.

Liderul deputaților UDMR mai spune că „dacă se va numi nu secție, direcție, nu contează cum se numește instituția, cum funcționează acum secția nu funcționează bine, nu este OK, se ocupă și de cazuri care nu ar trebui să fie în responsabilitatea acestei instituții”.

Ministrul Justiției nu dorește desființarea Secției Speciale

Cătălin Predoiu a anunțat că nu intenționează să desființeze Secția Specială prin alte proceduri pe care guvernul le-ar avea la îndemână în cazul în care parlamentarii refuză. Este vorba de asumarea răspunderii, care ar putea determina căderea Guvernului dacă este depusă o moțiune de cenzură, sau o ordonanță de urgență. Ministrul Justiției a transmis că soarta Secției Speciale va fi decisă anul viitor în Parlament și că situația nu va fi tranșată prin ordonanță de guvern.

Predoiu a lansat, săptămâna trecută, o consultare largă a magistraților în privința mai multor modificări în Justiție, printre acestea aflându-se și desființarea Secției Speciale. Predoiu vrea consultarea oamenilor din sistemul judiciar sperând că îi va convinge pe parlamentarii chemați să voteze aceste schimbări că accepte prin vot aceste urgențe. Este vorba de patru teme importante privind justiţia din România: pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea la completuri de apel formate din 3 judecători, noul ciclu temporal de şcolarizare la INM şi dacă se impune desfiinţarea Sectiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Ministrul Justiției, anunț important privind desființarea Secției speciale și abrogarea recursului compensatoriu

Cine e „pro” și „contra” desființării Secției Speciale

Până în prezent, peste 200 de unităţi de parchet sau instanţe de judecată din întreaga ţară au votat pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor. Printre ele şi Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă de judecată din ţară ca număr de magistraţi şi ca număr de dosare. Şi cele şase judecătorii de sector, care adună aproximativ 270 de judecători, au votat pentru desfiinţarea Secţiei condusă de Adina Florea. Curtea de Apel Bucureşti a votat pentru amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat secţia de procurori.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție  au votat pentru menținerea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Curtea de Apel Oradea și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au votat pentru menținerea secției. Și nu sunt singurii. Mai mulți magistrați, printre care și cei de la Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului au transmis că nu sunt de acord cu demersurile ministrului Justiției, considerând că Predoiu încearcă să treacă peste CSM. 

ÎCCJ și multe curți de apel din țară vor menţinerea Secției Speciale

În raportul MCV privind justiția din România, CSM e criticat pentru că nu asigură independența justiției și de imixtiune politice. Secția Speciala e criticata, mai ales pentru extinderea competențelor. „Secția specială de investigare a magistraților împiedică lupta anticorupție”, nota raportul publicat pe 22 octombrie de Comisia Europeană.

După anunțul lui Predoiu privind consultarea în legătură cu desființarea controversatei Secțiii Speciale și a celorlalte modificări din Justiție, ALDE a anunțat că nu va accepta nicio formulă în afară de cea a dezbaterii parlamentare. În același timp, Varujan Vosganian ridiculizează demersul ministrului Justiției.

„Faptul că domnul Predoiu a solicitat punctul de vedere curţilor de apel are, în opinia mea, o notă hazlie. E ca şi cum ai întreba şoferii dacă doresc să desfiinţeze Poliţia Rutieră. Nu procurorii şi judecătorii trebuie întrebaţi dacă doresc să se desfiinţeze Secţia”, a declarat Vosganian.

Vosganian îl ironizează pe Predoiu: ”E o notă hazlie că a solicitat punctul de vedere al curţilor de apel despre Secția Specială”

Desfiinţarea Secţiei speciale a fost adoptată tacit de Camera Deputaților. Deputații au adoptat, pe 27 noiembrie, 14 iniţiative legislative, printre care şi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor. Proiectul a fost inițiat de USR. Senatul este for deizional în acest caz.