MENIU

Klaus Iohannis: ”PSD-ului îi este frică de acest referendum. Încercarea de boicot este jalnică”

Președintele Iohannis a afirmat miercuri că PSD-ului îi este frică de referendumul pe justiție și din acest motiv încearcă să îl boicoteze. ”Este jalnic”, a spus șeful statului. 

”PSD-ului îi este frică de acest vot și face ce știe PSD-ul: încearcă să boicoteze acest referendum”, a spus președintele Iohannis.

”Este jalnică această încercare, ba mai mult, PSD încearcă și instituțional să boicoteze acest referendum. A dat PSD ordin la CNA să boicoteze referendumul”, a completat șeful statului.

”Vedem cu toții cum lideri PSD umblă prin țară, pe la activiști, pe la județe, pe la primării pentru a-i convinge pe primari și pe activiștii de acolo să nu voteze la referendum. Este jalnică această încercare! Ba mai mult, PSD încearcă să boicoteze și instituțional acest referendum. Dragnea a dat ordin la CNA pentru a boicota referendumul. Când le-am trimis un videoclip realizat de Administrația Prezidențială pentru a promova referendumul, fără a le spune oamenilor cum să voteze, ei mi-au spus că este publicitate electorală și să mă duc eu să mă descurc cu partidele. Ce obrăznicie din partea CNA-ului! Este jenant!”, a spus Klaus Iohannis.

”Dreptul la vot este un drept câştigat în decembrie 1989 prin sacrificiul suprem. Mergeți la vot pe 26 mai. Nu irosiți dreptul la vot. Nu lăsați PSD-ul să decidă în locul vostru”, le-a transmis Iohannis românilor.

”La Topoloveni, oamenii au fost arestați pe loc și duși la poliție. La Târgoviște a fost închis orașul pentru că PSD a vrut să își facă campania electorală în liniște. Vă spun, români, nu irosiți dreptul la vot, mergeți și votați, nimeni nu vă poate lua acest drept. Puterea este la voi. Nu lăsați pe alții, nu lăsați PSD să decidă în locul vostru. Pe 26 mai, la vot!”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre declarațiile făcute de Liviu Dragnea privind candidatura la prezidențiale, Iohannis a spus: "Nu cred că PSD va anunța mare lucru duminică seara. Atât ne mai lipsește ca un infractor condamnat pentru fraude la referendum să fie candidat la președinție", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis mai spune că suntem obișnuiți cu tipicul PSD de a lucra cu dublă măsură, cu un mesaj pe de o parte ca să pară democrați, pe de cealaltă parte, prin spate, umblă să îi descurajeze pe români.

”Ne-am obișnuit. Pe de-o parte, unii dintre cei menționați merg la Bruxelles și se laudă că sunt pro-europeni, pe de altă parte, în campania pentru europarlamentare, arată că Uniunea Europeană nu este pentru noi, că nu este bine cu ei, deci tot felul de acțiuni duplicitare ale PSD și aceasta de descurajare a unui referendum este cea mai jalnică”, afirmă acesta.

În ceea ce privește declarația premierului Viorica Dăncilă în care spune că va merge și va vota la referendum, președintele spune că se bucură că sunt pesediști care se trezesc și își dau seama că această conducere a lui Dragnea este toxică până și pentru PSD.

”Eu cred că niciodată nu se face prea multă reclamă pentru participarea la vot. Am văzut în ultimii ani că participarea la orice fel de scrutin nu este cea mai bună. Vedem în Europa că sunt țări cu democrații poate mai consolidate decât democrația noastră unde participă peste 70-80% dintre votanți la scrutin și mi-aș dori tare mult ca și românii să-și dorească să exercite acest drept fundamental, de a vota”, a precizat Klaus Iohannis.

”Eu sunt convins că rezultatele de la europarlamentare și referendum vor genera schimbări în spațiul politic românesc”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă crede că sentința în cazul lui Liviu Dragnea va aduce schimbări în spațiu politic, șeful statului a precizat că el crede că justiția în România este independentă și își face treaba indiferent de ce se votează sau nu votează.

”Eu am toată încrederea că se va vedea, în definitiv, independența justiției noastre și într-o speță de mare profil politic”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă se așteaptă să fie diferențe majore între prezența la alegeri și la referendum, Klaus Iohannis a spus ”sincer, nu, dar PSD pentru asta lucrează și să le fie rușine!”.

Redăm mai jos declarația de presă completă a președintelui Klaus Iohannis:

”Pe 26 mai se votează la referendum și PSD îi este frică, PSD îi este frică de acest vot la referendum și face PSD ce știe să facă PSD, încearcă să boicoteze acest vot la referendum.

Vedem cu toții cum activiști, oameni din conducerea PSD umblă peste tot în țară, pe la județe, pe la primării, pe la conferințe de presă, să explice oamenilor cum că acest referendum nu ar fi important, că nu ar trebui participat, ba chiar se vede că umblă pe la județe și pe la primării ca PSD-iștii de acolo să îi convingă pe oameni nici să nu voteze la referendum. Este jalnică această încercare.

Ba, mai mult, PSD încearcă și instituțional să boicoteze acest referendum, a dat Dragnea ordin la CNA, la Consiliul Național al Audiovizualului, să ignore referendumul.

Referendumul este un scrutin care se ține împreună cu europarlamentarele, dar este altceva. CNA, prima dată din istoria post-decembristă, a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitatea referendumului.

Ba ai mult, nici nu au vrut să ia în discuție chestiunea. Și când le-am trimis o solicitare cu un videoclip realizat de Administrația Prezidențială în care eu îi încurajez pe români să participe la referendum, atât, nu le sugerez răspunsul, au spus că acest clip este reclamă electorală și să merg eu să mă descurc cu partidele. Auziți ce obrăznicie din partea CNA! Este jalnic!

Dar, românii nu trebuie să se teamă, românii nu trebuie să se teamă să meargă la vot, să voteze la referendum și la europarlamentare. Și dacă vor românii să știe de ce vor fi feriți dacă votează, să se uite la ce s-a întâmplat în campanie în țară. La Topoloveni, simpli demonstranți, oameni care nu sunt de acord cu Dragnea și îi înțeleg foarte bine, au fost pur și simplu arestați pe loc, duși la poliție. Târgoviște, oraș frumos, cetate de scaun, a fost închis orașul, fiindcă PSD-iștii au vrut în liniște să își facă campania electorală.

Dreptul la vot este un drept câștigat de români în Decembrie `89 prin sacrificiul suprem. Și vă spun, români, nu irosiți dreptul la vot, mergeți, votați, nu vă poate lua nimeni acest drept. Nu vă temeți, fiindcă dreptul la vot este al vostru! Și pe 26 mai puterea este la voi! Mergeți și decideți! Nu-i lăsați pe alții, nu lăsați PSD să decidă în locul vostru! Pe 26 mai, la vot!”


Mai multe articole despre:
declaraţii Klaus Iohannis