MENIU

Klaus Iohannis, preşedinte. Ce judeţe a "cucerit" Klaus Iohannis în 2 săptămâni

Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale în 21 de judeţe ale ţării, plus municipiul Bucureşti.

Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale în 21 de judeţe ale ţării, plus municipiul Bucureşti.

Sunt câteva judeţe în care Klaus Iohannis a ieşit învingător în turul 2, deşi pierduse în primul tur în faţa lui Victor Ponta. Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale cu o diferenţă de circa 9 procente faţă de contracandidatul său, Victor Ponta, anunţă BEC după numărarea voturilor din 99% din secţiile de votare.

Klaus Iohannis a reuşit să recupereze diferenţa de 10 procente din primul tur şi, mai mult, să câştige la o diferenţă considerabilă de candidatul PSD.

Klaus Iohannis - victorie în Iaşi şi Suceava

Surprinzătoare este victoria lui Klaus Iohannis în unele judeţe cheie, precum Iaşiul. Mediul rural a votat tot cu Victor Ponta în turul 2, însă balanţa a fost înclinată decisiv de oraşul Iaşi, unde majoritatea i-a acordat votul lui Klaus Iohannis.

În judeţul Iaşi, Klaus Iohannis primise doar 29,73% din voturi în primul tur, "scor" cu circa 14 procente inferior celui primit de Ponta. Totuşi, în turul 2, Klaus Iohannis a fost votat de 50,57% dintre ieşeni.

Situaţie asemănătoare în Suceava, unde Ponta a câştigat în primul tur cu o diferenţă de circa 11 procente. Klaus Iohannis a revenit însă în turul 2, fiind votat de 51,5% dintre suceveni.

În Moldova, Klaus Iohannis a pierdut în judeţele Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi şi Buzău. Totuşi, în Vrancea, de exemplu, candidatul ACL a redus foarte mult diferenţa din primul tur (în turul 1, Klaus Iohannis a primit cu 23% mai puţine voturi decât Ponta, iar diferenţa din turul 2 a fost de doar 7,5%).

Klaus Iohannis - câştigător în Prahova şi Ilfov, record pro-Victor Ponta în Giurgiu

Şi Prahova a "întors armele" în favoarea lui Klaus Iohannis, în turul 2. Ponta câştigase turul 1 cu 39,4 la 27,7%, dar Klaus Iohannis a revenit şi a primit 52,4% din voturi în turul 2, faţă de 47,6%, procentul lui Victor Ponta.

Şi Ilfovul a votat cu Klaus Iohannis în turul 2, după ce votase cu Victor Ponta în turul 1. Ilfov şi Prahova sunt singurele judeţe din Muntenia în care Klaus Iohannis l-a învins pe Victor Ponta. Giurgiu a stabilit un adevărat record pro-Ponta. În judeţ, 68,38% dintre alegători au votat cu Victor Ponta în turul 2 al alegerilor prezidenţiale 2014.

Deşi a pierdut judeţe ca Brăila sau Călăraşi, Klaus Iohannis a recuperat destul de mult diferenţa din turul 1. În Călăraşi, de exemplu, diferenţa Ponta - Iohannis din turul 2 a fost de circa 10%, faţă de cele 22 de procente din primul tur.

Klaus Iohannis, la un pas de a câştiga un judeţ în Oltenia

În Oltenia, Klaus Iohannis a pierdut alegerile în toate judeţele. În Teleorman, judeţul lui Liviu Dragnea, diferenţa a fost de circa 27 de procente în favoarea lui Victor Ponta. În primul tur, Ponta câştigase însă la o diferenţă chiar mai mare, de 34,5%.

Klaus Iohannis a fost foarte aproape de a câştiga în Vâlcea, unde diferenţa din turul 2 a fost de doar 1,4% în favoarea lui Victor Ponta. Rezultatele din primul tur indicau o diferenţă de 10 procente între cei doi candidaţi.

O singură "trădare" în Transilvania. Klaus Iohannis, învins în Hunedoara

În Transilvania, Klaus Iohannis a pierdut turul 2 al alegerilor prezidenţiale 2014 într-un singur judeţ, Hunedoara. Cândva un fief al liberalilor, Hunedoara a votat masiv cu Victor Ponta în primul tur, premierul primind la votul din 2 noiembrie 43,59% dintre voturi, cu 12% mai multe decât Klaus Iohannis.

În turul 2, Klaus Iohannis recuperat mult, dar nu l-a întrecut pe Victor Ponta şi în acest judeţ (rezultatele finale indică o victoria a lui Ponta cu 0,8%).

Situaţie curioasă în Maramureş, unde, în primul tur, cei doi candidaţi au fost la egalitate 36-36%. În turul 2, Klaus Iohannis a reuşit să impună o diferenţă de mai mult de 20% în faţa lui Victor Ponta.

Klaus Iohannis, victorie surprinzătoare în Dobrogea

În Dobrogea, Klaus Iohannis a câştigat în ambele judeţe. La Constanţa, influenţa lui Radu Mazăre nu a fost de ajuns pentru victoria lui Ponta. Învins cu 8 procente în primul tur, Klaus Iohannis a revenit puternic în al doilea şi a câştigat la o difernţă de 14 procente!

În Tulcea, Victor Ponta a risipit cele 16 procente pe care le avea în faţă după primul tur. În turul 2, diferenţa a fost de 5,2% în favoarea lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, susţinut masiv de diasporă, învingător şi în Bucureşti

Cea mai categorică victorie a lui Klaus Iohannis a fost în diaspora, unde aproape 90% dintre votanţi l-ar fi ales pe candidatul ACL, arată datele PDL.

În Bucureşti, Klaus Iohannis a câştigat turul 2 al alegerilor prezidenţiale 2014 cu o diferenţă de circa 9 procente. În primul tur, deşi la o diferenţă mică, Victor Ponta a fost cel care a "câştigat" Capitala.

Mai multe articole despre:
Klaus Johannis KLAUS IOHANNIS președinte