MENIU

Klaus Iohannis, discuții la nivel înalt cu lideri europeni despre războiul din Ucraina și criza energetică, astăzi, la ora 16.00

Klaus Iohannis, discuții la nivel înalt cu lideri europeni despre războiul din Ucraina și criza energetică

Președintele Klaus Iohannis participă luni, de la ora 16.00, la o conferință cu mai mulți lideri europeni pentru pregătirea reuniunii din această săptămână a Consiliului European.

Șeful statului are programată luni, de la ora 16.00, o videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 24-25 martie, potrivit Administrației Prezidențiale. 

Consiliul European va discuta joi și vineri despre agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate și apărare, energie, aspecte economice, pandemia de COVID-19 și relații externe. Și președintele SUA, Joe Biden, se va alătura liderilor UE în prima zi a Consiliului European pentru o discuție privind sprijinul pentru Ucraina și poporul acesteia și consolidarea cooperării transatlantice ca răspuns la agresiunea Rusiei.

În același timp, la Bruxelles este programat și summitul extraordinar al NATO, pe 24 martie, în urma ultimelor evoluții din invazia Rusiei în Ucraina.

Printre principalele teme de pe agenda Consiliului European din această săptămână se află agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, răspunsul UE la invadarea Ucrainei, pe linie de securitate și apărare. Consiliul European urmează să evalueze va evalua cele mai recente evoluții de pe teren, inclusiv situația umanitară și refugiații.

UE își menține angajamentul față de Ucraina și poporul acesteia și acționează pentru a oferi sprijin politic, financiar, material și umanitar coordonat, precum și sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice, se arată în comunicatul de presă al Consiliului.

Consiliul European va discuta despre securitate și apărare, pe baza Declarației de la Versailles și ținând seama de noua situație în materie de securitate din Europa. În acest context, liderii UE vor discuta despre modul în care UE ar putea să acționeze mai rapid și mai decisiv atunci când se confruntă cu crize, apărându-și în același timp interesele și protejând cetățenii. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre investiții în domeniul apărării și instrumente de finanțare.

Se preconizează că la reuniunea din această săptămână Consiliul European își va exprima sprijinul pentru Busola strategică, o inițiativă care vizează consolidarea politicilor de securitate și apărare ale Uniunii în ceea ce privește teme precum gestionarea crizelor, capabilitățile de apărare, reziliența și parteneriatele.

În cadrul reuniunii informale de la Versailles, liderii UE au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependența de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia. Consiliul European va discuta despre prețurile energiei care se mențin la niveluri ridicate și impactul acestui fapt asupra cetățenilor și întreprinderilor, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuție, propunând opțiuni privind asigurarea unor prețuri accesibile la energie și a securității aprovizionării.

Consiliul European va continua, joi și vineri, și discuția cu privire la modul de construire a unei baze economice mai solide, astfel cum se prevede în Declarația de la Versailles, în special prin reducerea dependențelor strategice în domenii sensibile precum materiile prime critice, semiconductorii, sănătatea, dimensiunea digitală și alimentele.

Consiliul European va aborda modul în care s-ar putea consolida în continuare piața unică, cu scopul de a se accelera tranziția verde și cea digitală, precum și reziliența economică a UE.