MENIU

Jurnalist turc, victimă a crimei organizate

Jurnalistul turc Hrant Dink este o victimă a crimei organizate, a declarat procurorul care anchetează circumstenţele morţii acestuia. Asasinarea ziaristului care milita pentru reconcilierea între creştini şi armeni, pe de o parte, şi musulmanii turci, pe de cealaltă parte, a provocat o polemică aprinsă în Turcia legată de impactul naţionalismului extremist. Crima a provocat un val de indignare, inclusiv în rândul naţionaliştilor moderaţi.

Unul dintre acuzaţi, Yasin Hayal, a proferat ameninţări la adresa unui alt intelectual turc de marcă, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură de anul trecut. Orhan Pamuk ar trebuis să fie atent, a strigat acuzatul în timp ce era escortat în cătuşe spre tribunal. Hayal, un cunoscut militant naţionalist, a mai executat o condamnare de 11 luni de închisoare în 2004, pentru comiterea unui atentat cu bombă asupra unui restaurant din oraşul său natal, Trabzun, din nordul ţării.

El a recunoscut că l-a instigat pe complicele său, Ogun Samast, în vârstă de 17 ani, să îl ucidă pe Dink. Odată cu Hayal şi Samast, au mai fost arestaţi alţi patru suspecţi. Hrant Dink şi-a atras ura cercurilor naţionaliste din Turcia, după ce a condamnat genocidul turcesc împotriva populaţiei armene în anii 1915-1917. Premierul Recep Tayyip Erdogan le-a vizitat pe rudele jurnalistului şi le-a prezentat condoleanţe.

El a avut o întâlnire în acest sens şi cu patriarhul armean, Mesrob al doilea. La funeraliile lui Dink au participat zeci de mii de membri ai comunităţii armene din Turcia sau din diaspora, precum şi oficiali şi diplomaţi străini.
Mai multe articole despre:
jurnalist crimă organizată victimă turc