MENIU

Judecător: Există riscul ca OUG privind interceptările să fie respinsă în Parlament

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, miercuri, la RFI, că există riscul ca Parlamentul să respingă OUG privind interceptările, adoptată vineri, 11 martie, de către Guvern. Cu toate acestea, Danileț consideră că OUG era absolut necesară.

"Este bine că această Ordonanţă a apărut în aceeaşi zi cu decizia Curţii Constituţionale, amândouă au fost publicate în acelaşi număr al Monitorului Oficial, astfel încât nu vom avea nici un fel de sincope. Practic, prin decizia CCR cu privire la interceptări s-a atras atenţia că avem o problemă în Codul de Procedură Penală, că trebuie corectată o normă, iar această OUG vine şi corectează norma respectivă", a declarat Danileț.

Întrebat ce garanţii există că nu vor fi făcute abuzuri, Danileț a răspuns:

"Garanţiile există în cadrul procesului penal, respectiv în momentul în care un procuror dispune efectuarea interceptărilor de către SRI, dacă suntem în domeniul siguranţei, deci vorbim de procurorii de la DIICOT, că ei sunt competenţi în acest domeniu, aceste interceptări se desfăşoară sau trebuie să se desfăşoare doar în limita stabilită de către magistrat. După ce se face interceptarea, se întocmeşte un proces verbal de redare a tuturor discuţiilor, care vine din nou la procuror pentru confirmare. De asemenea, acest proces verbal, care conţine de fapt probele utilizate în procesul penal va ajunge să poată fi discutat, eventual contestat, în faţa unui judecător, în momentul când se desfăşoară procesul penal. Iată, aşadar, că doi magistraţi practic, un procuror la momentul urmăririi penale şi mai târziu un judecător, în momentul când se analizează legalitatea probelor şi eventual se dă soluţia pe fond, vor ajunge să analizeze dacă modul de punere în executare a interceptării, desfăşurarea interceptării, redarea convorbirilor înregistrare s-a desfăşurat sau nu legal".

Potrivit acestuia, riscul cel mai mare la dezbaterile din Parlament este ca Ordonanţa să fie respinsă.

"Mă întreb sincer, ca practician în Drept de data aceasta, ce punem în loc, care este autoritatea care ar trebui să se ocupe de gestionarea modalităţii de interceptare, de filaj sau de intrare în sistemele informatice ale infractorilor. Toţi oamenii care sunt de bună credinţă, cetăţenii oneşti ai ţării nu au de ce să se teamă. Există o persoană, o entitate, o autoritate, care reprezintă garantul drepturilor şi libertăţilor, acesta este judecătorul", a spus Danileț.