MENIU

Judecător CSM: "Justiţia, balaurul politicienilor. (...) Nu te poţi adresa oricum CSM!"

"Nu poţi să te adresezi oricum Consiliului Superior al Magistraturii"! O spune Andrea Chiş, judecător CSM, în contextul şedinţei la care au participat şi procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga. Magistratul a vorbit atât despre rolul justiţiei în democraţie, cât şi despre atitudinea unor politicieni faţă de sistemul judiciar.

"S-a discutat de ce a fost o şedinţă secretă... În această situaţie vorbim de alte proceduri, una era pe rolul secţiei în acea zi, şi plenul CSM este primul care ştie că nu se poate băga în anchete în curs", a explicat judecătorul CSM la Realitatea TV.

În contextul scandalului iscat în jurul DNA, Andrea Chiş a vorbit şi despre politicienii care se folosesc de astfel de momente pentru a aduce atingere justiţiei.

"Politicienii întotdeauna vor face din justiţie balaurul care să îi transforme pe ei în feţi frumoşi, pentru că, pentru a fi Făt Frumos, trebuie să ai cu cine să te lupţi, nu? Noi suntem, oarecum din această perspectivă, o victimă perfectă", a mai spus Chiş la emisiunea Realitatea Românească.

Însă atingerea adusă credibilităţii justiţiei trebuie să aibă nişte limite, a subliniat judecătorul CSM.

"Când e vorba de libertatea de exprimare, nu e absolută, nu poate să aducă atingere unor valori ca justiţia, imaginaţi-vă ce înseamnă ca din cauza unor exprimări ale unor politicieni, societatea să îşi piardă încrederea în justiţie. Cred că publicul care urmăreşte orice televiziune trebuie să fie educat şi să aibă capacitatea de a discerne între adevăr şi fals".