MENIU

Joe Biden laudă „succesul extraordinar” al evacuării din Afganistan și le transmite talibanilor că ”n-a terminat cu ei”

Joe Biden (foto: Profimedia Images)

Președintele american Joe Biden a salutat marți „succesul extraordinar” al misiunii de evacuare a americanilor și a aliaților lor din Afganistan, în primul discurs oficial la finalul celui mai lung conflict al Statelor Unite. „Nicio țară nu a realizat vreodată așa ceva în istorie”, a spus președintele SUA,.

„Succesul extraordinar al acestei misiuni se datorează talentului incredibil, vitejiei și curajului altruist al armatei Statelor Unite, diplomaților noștri și profesioniștilor noștri din serviciile de informații.”, a declarat președintele, potrivit AFP.

Statele Unite rămân hotărâte să evacueze americanii rămași în Afganistan, al căror număr este estimat între 100 și 200, a dat asigurari Biden, precizând că, în paralel, Washingtonul va continua să susțină poporul afgan prin presiuni diplomatice și ajutor umanitar, acordnd o atenție sporită situației fetelor și femeilor. ”Nu am terminat cu voi”, a transmis el un avertisment către Stat Islamic.

”După 20 de ani de război nu mai vreau să mai trimit o generație de americani la război. Nu vrem să mai trimitem trupe. E cazul să ne folosim forța diplomatică”, a afirmat Biden, invocând cheltuielile uriașe, precum și pierderile de vieți omenești.

„Când am stabilit data de 31 august, am presupus că cei 300.000 soldaţi afgani, pe care i-am instruit şi echipat, erau puternici în faţa talibanilor. Nu au rezistat atât de mult pe cât se aştepta lumea”.
 
În acest context, presiunea asupra militarii NATO rămaşi în teatrul de operațiuni a crescut enorm, a afirmat BIden, iar termenul limită de 31 august nu a făcut decât să "salveze vieţile americanilor”.
 
„Aveam de ales între a evacua şi a escalada (tensiunile, n.r.). Nu puteam rămâne la nesfârşit în Afganistan pentru că totul s-a schimbat”, după ce predecesorul său, Donald Trump, a încheiat acordul cu talibanii.

Președintele american a precizat că SUA se confruntă acum cu amenințări externe diferite, cum ar fi războiul comercial dus împotriva Chinei.