MENIU

Japonia, pe marginea prăpastiei

Premierul Japoniei

Economia Japoniei are probleme MAI MARI decât cele care erau estimate anterior. Contracția economiei Japoniei în perioada iulie-septembrie a fost mai profundă decât se aștepta inițial, pe scaderi ale cheltuielilor de capital, potrivit datelor revizuite apărute luni.

Noile date susțin recenta decizie a prim-ministrului Shinzo Abe de a amâna pentru al doilea an majorarea taxei de vânzări, citim în portalul de ştiri american Business Insider. Datele au indicat că impactul majorarii taxei de vânzări din aprilie s-a dovedit a fi mai mare decât se aștepta.

Shinzo Abe, care a solicitat alegeri anticipate pentru duminică, speră că alegătorii vor fi de acord cu politicile sale de stimulare și că o decizie de a amâna a doua majorarea a taxei de vânzări anul viitor va revigora economia.

Revizuirea unei contracții anuale de 1,9%, mai mult decât scăderea de 1,6 la sută prognozată preliminar, a confirmat faptul că cea de-a treia mare economie din lume a alunecat în recesiune, cu o revenire modestă așteptată în trimestrul curent.

Pe o bază trimestru-la-trimestru, economia a scăzut cu 0,5% în perioada iulie-septembrie, comparativ cu o contracție prelimiară de 0,4% și o previziune medie de piață de o scădere de 0,1%, după cum arată datele Cabinetului japonez.

Factorul cheie din spatele acestui downgrade a fost o scadere de 0,4% in cheltuielile de capital. Acesta fusese prognozat la o scădere de 0,2% preliminar. Mai multe pe Capital.ro.

Ministrul japonez de Finanţe critică femeile ce refuză să aibă copii

Ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso, a declanşat critici din partea presei nipone, după ce a declarat că nu persoanele în vârstă trebuie învinovăţite pentru dezechilibrul demografic, ci femeile care refuză să aibă copii, potrivit Mediafax.

"Mulţi încearcă să lase impresia că persoanele în vârstă sunt responsabile pentru îmbătrânirea populaţiei, dar problema este, de fapt, refuzul de a naşte copii", a declarat Taro Aso, într-un discurs susţinut în campania electorală pentru alegerile legislative programate duminică în Japonia.

Declaraţia ministrului de Finanţe a şocat presa niponă, care a apreciat că Taro Aso a criticat direct femeile care nu au copii şi le-a acuzat pentru scăderea natalităţii, şi nu a făcut referire la politicile nepotrivite ale sistemului japonez, ce nu-i încurajează pe cetăţeni să devină părinţi.

Rata fertilităţii este în Japonia de 1,4 copii pentru o femeie, în condiţiile în care ar trebui să se situeze la 2,1, pentru a garanta reînnoirea generaţiilor.

Principalul motiv care conduce la această situaţie este deseori anxietatea faţă de viitor, teama de a nu avea venituri suficiente pentru a răspunde nevoilor unei familii. La acestea se adaugă lipsa infrastructurii şi în special a creşelor şi grădiniţelor, care le obligă pe tinerele mame să renunţe la locul de muncă pentru a-şi putea îngriji copiii.

 

Mai multe articole despre:
Japonia economia japoniei