MENIU

Jandarmeria, despre violențele de la protestul Diasporei: Au fost deschise 8 dosare penale

<p>Incidente la protestul din 10 august</p>
Jandarmi &icirc;n acţiune

Explicația halucinantă a Jandarmeriei după violențele de aseară din Piața Victoriei este că au călcat în picioare oameni pașnici pentru că nu au fost capabili să extragă huliganii din mulțime. Bilanțul protestului: Peste 450 de oameni răniți, dintre care 33 de jandarmi. Doar opt dosare penale au fost deschise. 

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au susținut o conferinţă de presă despre evenimentele violente petrecute cu ocazia mitingului. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a declarat că "printre protestatarii bătuți se numără și 35 de jandarmi, iar printre ei și colega noastră, bătută cu bestialitate, internată în spital cu suspiciuni de fractură de coloană cervicală".

LIVETEXT

Am văzut protestari care au făcut scut în jurul celor doi jandarmi. Violențele au generat consecințe grave.
35 de jandarmi au fost transportați la spital, printre care și colega noastră care a fost bătută cu bestialitate.

Există mesaje în mediul online care incită la ură și violență.

Dispozitivele pe care le-am adoptat au fost defensive. Jandarmii au avut mijloace de protecție, tunuri de apă.

- Prefectul este cel care adoptă intervenția jandarmilor. Jandarmeria a primit ordin să intervină la ora 23.11 și până la ora 2. 

- Jandarmii au fost loviți cu pietre și obiecte contondente și s-a intervenit.

-33 de persoane au fost conduse la secție și 8 persoane au dosare penale, pentru infracțiuni de ultraj, tulburarea liniștii publice. 

- o singură armă a fost sustrasă, de la colega noastră care a fost pusă la pământ și bătută cu bestialitate

- jandarmii nu-și abandonează camarazii și sunt dispuși să-și dea și propria viață pentru a-i apăra

- au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 17.000 de lei, această situație este una preliminară

- am avut echipe de dialog cu oameni pregătiți care au explicat prevederile legale, în momentul în care s-a rupt cordonul, s-a încercat intrarea în Guvern, am intervenit. 

- a fost primit un apel la 112 prin care un fast-food din zonă a fost vandalizat. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache. "Se anunță și pe această seară asemenea proteste însoțite de mesaje care incită la violență. Continuăm să îi avertizăm pe cei care participă la aceste proteste să fie atenți la avertismentele noastre pentru că se expun unor riscuri. Există posibilitatea apariției unor  noi scene violente". Enache a precizat și că acțiunile Jandarmeriei au fost supravegheate de un reprezentant al Parchetului Militar.

- Au fost grupuri dispersate în toata masa de manifestanți. În momentul în care s-a intervenit aceste grupuri au început să lovească manifestanții. Erau bine organizați. Jandarmeria a fost bine pregătită. 

-Dacă atunci când din spatele mulțumii, oamenii nu ar fi avut o atitudine ostilă la adresa forțelor de ordinelor, lucrurile ar fi fost mai simple. 

 - O intervenție brutală, fără a calcula riscurile pentru că în mulțime erau femei și copii, era foarte mare. Erau multe grupuri dispersate. 

- La controale am găsit un dispozitiv cu electroșocuri. 

- Arma individuală de mână i-a fost sustrasă colegei noastre rănită. 

-Ne-am izbit de o reticență a oamenilor de acolo, plecăm de la premiza că jandarmii când controlează un bagaj este ceva greșit, noi facem asta pentru siguranță. Colegii mei au fost huiduiți când verificau bagaje voluminoase.

-Violențele au început după ora 14, când gardurile au fost date la o parte, pentru a se pătrunde în Guvern.

-Incidentele au apărut în diferite locații: fie pe B-dul Iancu de Hunedoara, pe B-dul Aviatorilor. Au fost folosite sprayuri, apoi intervenția în forță.

...................

Violențe fără precedent la Mitingul Diasporei, din Piaţa Victoriei. Sute de oameni au fost rănți, după ce Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Zeci de protestatari au ajuns la spital.

Cel puţin 440 de persoane au fost rănite, atât protestatari, cât şi jandarmi, după ce Jandarmeria a folosit, în repetate rânduri, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. De altfel, echipajele SMURD au refuzat să mai intre în zonă, din cauza aerului irespirabil.

Peste 110.000 de oameni şi-au strigat disperarea în stradă, în faţa Executivului, deşi premierul României, Viorica Dăncilă, se află în concediu.

La ora 23:00, Jandarmeria a primit ordin să evacueze Piaţa în forţă, iar la nivelul Poliției Capitalei s-a dat alertă COD ROŞU gradul IV. Din acel moment, lucrurile au degenerat şi protestul a devenit unul de o violenţă fără precedent.

Într-un mesaj transmis târziu în noapte, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat "ferm" intervenţia brutală a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne să dea "urgent" explicaţii.

Piața Victoriei a fost zona zero a Capitalei. Două tabere au umplut spațiul din fața Guvernului. Oamenii legii și protestatarii. N-au lipsit incidentele și nici răniții. S-au împărțit pumni și picioare, s-au folosit gaze lacrimogene și au fost suplimentate forțele de ordine. Așa că, au fost oameni scoși pe tărgi din mulțime, și alții, luați pe sus de jandarmi.

INCIDENTE grave la Mitingul Diasporei. Piața Victoriei, evacuată cu forța. Sute de oameni, răniți

A ieșit în stradă să manifesteze pentru o țară fără corupți și a ajuns la spital cu o grenadă în picior. Este cazul deputatului USR Doru Oprea, care a fost operat noaptea trecută la spitalul universitar din capitală. Medicii i-au scos din picior capacul unei grenade.

PROTEST NOU, anunţat pentru sâmbătă, în Piaţa Victoriei: "Nu plecăm până nu plecaţi!"

ISU: 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, 65 fiind transportate la spital

Cele mai dureroase imagini de la protestul Diasporei

Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.

"440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)", precizează ISU.

În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.