MENIU

Cel mai bogat om din China ia o decizie radicală după modelul Bill Gates. Ce va face după retragere

Miliardarul chinez Jack Ma, co-fondatorul gigantului de comerț online Alibaba Group şi totodată cel mai bogat om din China, și-a anunțat retragerea de la vârful companiei care l-a îmbogățit, potrivit CNBC.

Jack Ma, cel care a fondat grupul Alibaba în urmă cu 19 ani în apartamentul său, a anunțat luni că va fi înlocuit de la șefia gigantului online începând cu data de 10 septembrie 2019.

Va fi un an de tranziție, după care noul președinte și CEO al Alibaba va deveni Daniel Zhang, actualul director executiv al companiei.

Cel mai bogat om din China intenționează să calce pe urmele lui Bill Gates, fondatorul Microsoft, și spune că este interesat să redevină profesor.

O imagine postată de Alibaba pe rețeaua Weibo prezintă cartea de vizită a lui Jack Ma în care acesta are 12 titluri, printre care cele de profesor, de angajat nr.1 al Alibaba, fondatorul fundației Jack Ma și purtător de cuvânt al profesorilor din mediul rural. Jack Ma nu mai figurează ca președinte al grupului pe noua carte de vizită.

Într-un interviu acordat Bloomberg TV săptămâna trecută, Jack Ma a spus că dedică tot mai mult timp şi tot mai mulţi bani fundaţiei filantropice cu scop educativ, Jack Ma Foundation, înfiinţată chiar de el în anul 2014.

„Sunt multe lucruri pe care le pot învăţa de la Bill Gates. Nu voi putea fi niciodată la fel de bogat, dar un lucru pot să îl fac mai bine, anume să mă retrag mai devreme", a precizat Jack Ma în cadrul interviului citat de Mediafax.

„Cred că într-o zi, şi curând, mă voi întoarce la predat. Asta ar fi ceva ce cred că aş putea face mult mai bine decât să fiu CEO la Alibaba", a adăugat miliardarul chinez.

Jack Ma, care a fost directorul executiv al companiei Alibaba până în 2013, nu a precizat la acel moment o dată anume la care s-ar retrage.

Fundaţia înfiinţată de el, Jack Ma Foundation, este dedicată îmbunătăţirii sistemului educaţional chinez, mai ales din zona rurală. În 2017, de exemplu, Jack Ma a acordat o finanţare de 45 de milioane de dolari unui program de pregătire a cadrelor didactice pe parcursul următorilor 10 ani.

De altfel, înaintea înfiinţării Alibaba Group Holding Ltd., Jack Ma a fost profesor de limba engleză la Institutul de Inginerie Electrică Hangzhou.

Conform datelor oferite de Bloomberg Billionaires Index, Jack Ma este al 19-lea cel mai bogat om al lumii, cu o avere estimată la 39,6 miliarde de dolari.

Mai multe articole despre:
Alibaba jack ma