MENIU

Iulia Timoşenko, primită cu aplauze în Piaţa Independenţei: CANDIDEAZĂ LA PREZIDENŢIALE

Timoşenko a declarat că va candida la alegerile prezidenţiale
<p>Iulia Timoșenko va candida la alegerile prezidențiale</p>

Opozanta Iulia Timoşenko s-a bucurat sâmbătă seara de o primire triumfală, fiind aplaudată de zeci de mii de persoane adunate în Piaţa Independenţei din Kiev, unde s-a deplasat după ce a fost eliberată, relatează AFP. Timoşenko a declarat că va candida la alegerile prezidenţiale.

UCRAINA UPDATE 12:24 - Partidul Batkivşcina al opozantei Iulia Timoşenko analizează o posibilă candidatură a acesteia la funcţia de şef al Guvernului Ucrainei, în vederea unui eventual vot în Parlament duminică, a anunţat un parlamentar din cadrul formaţiunii, relatează Itar-Tass în pagina electronică.

Deputatul Nikolai Tomenko a declarat pentru agenţia rusă că partidul analizează candidaturile fostului premier Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare sâmbătă, după ce a fost condamnată în 2011 pentru abuz de putere, Arseni Iaţeniuk şi Piotr Poroşenko pentru preluarea şefiei Executivului.

"Luăm în considerare aceste candidaturi pentru funcţia de premier", a declarat el pentru Itar-Tass, adăugând că Parlamentul ar putea vota un nou premier ucrainean încă de duminică.

Iulia Timoșenko, din închisoare în Maidan

Opozanta Iulia Timoşenko, în lacrimi şi într-un scaun cu rotile, i-a salutat pe "eroii Ucrainei", adresându-se celor peste 50.000 de persoane aflate în Piaţa Independenţei (Maidan), în centrul Kievului, au constatat jurnalişti AFP.

Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a asigurat sâmbătă, după ce a fost eliberată, că Ucraina va deveni "în timpul apropiat" membră a Uniunii Europene, relatează postul de televiziune Russia Today, în pagina electronică.

"Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană şi acest fapt va schimba totul", a afirmat Timoşenko sâmbătă seara, la Kiev.

De asemenea, ea a subliniat că persoanele implicate în uciderea manifestanţilor din Ucraina "trebuie să fie pedepsite".

"Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, dacă nu-i vom pedepsi pe toţi cei care au ucis, au bătut studenţi şi alţi oameni paşnici", a afirmat Timoşenko. 

Proaspăt eliberată din închisoare, Iulia Timoşenko a ajuns în faţa manifestanţilor din Piaţa Independenţei, cărora le-a mulţumit pentru că au îndepărtat "un regim tiranic."

Între timp, preşedintele Parlamentului a anunţat că Viktor Ianukovici ar fi încercat să părăsească ţara într-un avion cu destinaţia Rusia, înainte să fie oprit de vameşi!

În cursul după-amiezii, 328 dintre cei 450 de deputaţi ai Radei Supreme au votat pentru eliberarea din funcţie a lui Ianukovici. Parlamentul a dat undă verde organizării de alegeri anticipate pe 25 mai şi a numit un Guvern interimar. Totul la scurt timp după ce Ianukovici afirma că la Kiev se dă o lovitură de stat, iar el nu are intenţia de a demisiona.

Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu, într-un proces catalogat drept unul politic, o răzbunare a lui Viktor Ianukovici după revoluţia portocalie din 2004. Cazul ei a fost un punct cheie al pactului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, acord respins în noiembrie 2013 de Viktor Ianukovici. A fost momentul care a declanşat manifestaţiile anti-guvernamentale.