MENIU

Galerie foto. ISU a făcut publice primele imagini cu planorul găsit astăzi

Pe pagina de facebook a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au fost publicate două fotografii cu planorul dispărut care a fost găsit astăzi de un grup de turiști. Epava planorului dispărut în luna august a fost descoperită în judeţul Braşov, în apropiere de Muchia Cheii, pe un traseu nemarcat, greu accesibil. Autorităţile spun că turiştii care au sunat la 112 au indicat numărul de înmatriculare al planorului.

Fotografiile sunt însoțite și de explicații referitoare la intervenția autorităților pentru a ajunge la punctul indicat. Surpinzător, nu se face o referire clară la faptul că planorul a fost găsit de un grup de turiști. Iată mesajul integral:

”Planorul a fost găsit!
În urma cu câteva minute, echipajele de căutare formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști au ajuns în zona indicată din Munții Postăvaru. Din primele verificări, seria aparatului de zbor identificat (5855) corespunde cu cea a planorului dat dispărut la începutul lunii august din acest an.
Totodată, forțele de la fața locului au fost descoperit rămășițe umane la bordul aparatului de zbor. 
A fost asigurată perimetrarea zonei, cazul fiind preluat de către organele abilitate, care vor cerceta cauzele și împrejurările producerii evenimentului.
În cursul verii, Masivul Postavarul, o zonă de peste o mie de hectare, a fost inclusă în aerealul de căutare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la Jandarmeria Montană, inclusiv cu alpiniști în zonele abrupte, precum și alte forțe venite în sprijin. De asemenea, zona a fost verificată și din aer atât cu elicoptere, cât și cu drone, dar cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din pădurii foarte dese.
Misiunea de identificare a aeronavei a rămas permanentă pentru personalul din zonă și ei au acționat, de mai multe ori, pe baza indiciilor primite de la oameni care au frecventat zona ca turiști. Acum, o astfel de sesizare s-a confirmat”, se arată pe pagina de facebook a ISU.

Primele echipaje ale jandarmeriei locale au ajuns la locul indicat în accident şi se confirmă faptul că planorul găsit în Braşov este cel dispărut în august. Se confirmă, de asemenea, că în cabină ar exista resturi umane, infomează Realitatea TV.

Epava a fost descoperită de turişti, care au sunat la 112 şi au oferit numărul de înmaticulare al  planorului. Primele indicii susţin că în epavă s-ar afla şi resturi umane. Se află la două ore de mers pe jos de Cabana Postăvarul, pe un traseu nemarcat. Echipaje ale autorităţilor au plecat în jurul orei 12 către locul incidentului. 

Procuror Sorin Vasilache, aflat în drum către epavă, a explicat, pentru Realitatea TV: "Avem informaţii despre un planor găsit în zona cabanei Postăvarul, la aproximativ trei ore de mers pe jos de la cabană. Se deplasează echipe şi procurorul de caz. Am efectuat căutări cu avioane, cu elicoptere, nu vă pot spune dacă exact în zona respectivă s-a căutat".

Planorul dispărut. Interviu cu fiul pilotului, Mircea Crăciun Jr. Care a fost cel mai greu moment

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci: "Zona este greu accesibilă, probabil că vizibilitatea este alta acum pentru că zona s-a desfrunzit natural. E o zonă cu pereţi abrupţi, e greu de intervenit acolo. Sigur s-a ajuns şi în acea zonă la căutări, dar cel mai probabil un planor prăbuşit se desface în bucăţi mici, greu vizibile. Cadavrul s-ar afla în zonă. Nu pot da detalii înainte de a ajunge echipa de intervenţie acolo". 

Pe 6 august 2015 planorul pilotat de Mircea Crăciun a dispărut fără urmă. Timp de câteva zile, autoritățile  si familia au depus eforturi supraomeneşti pentru a-l gasi.

850 de jandarmi, militari şi voluntari l-au cautat, dar nu l-au găsit. Chiar şi elicopterele şi dronele au fost în zadar.