MENIU

Istoria glumelor despre Caracal. Ce este real şi ce este fals

Istoria glumelor despre Caracal. Ce este real şi ce este fals

Oraşul Caracal din judeţul Olt este, poate, singurul oraş din ţară la auzul căruia nu poţi să nu zâmbeşti, fie datorită glumelor pe care le-ai auzit despre oraş şi locuitorii săi, fie datorită „minunilor” puse pe seama urbei. Puţini ştiu însă că majoritatea glumelor despre Caracal au fost "propovăduite" tocmai de către locuitorii săi, oameni cu un spirit de glumă cum mai rar găseşti.

În primul rând trebuie menţionat despre oraşul Caracal că mulţi dintre românii cu pretenţii într-ale studiului nici măcar nu ştiu unde se află acesta pe hartă, afirmând că ar fi situat în judeţul Dolj - aceasta ar fi, deci, o glumă foarte bună de la care poate fi început un studiu ad-hoc asupra a ceea ce este adevărat şi fals în glumele despre această localitate.

Coordonatorul Muzeului Romanaţiului din Caracal, Dana Nicula, muzeograf şi doctor în istorie, consideră că gluma “s-a îngroşat” din momentul în care s-a afirmat că, la Caracal, s-a răsturnat carul cu proşti.

"Acest afront pe care îl suportă Caracalul şi, implicit, caracalenii - ce, uneori, din cauza acestui fapt, nici nu spun că sunt din acest oraş mic, dar cu o istorie impresionantă pe care nu o cunosc mulţi -, a pornit de la un eveniment istoric real - Revoluţia de la 1848, care, aşa cum se ştie, s-a declanşat la Izlaz, în judeţul Romanaţi (Olt). Guvernul revoluţionar, de la Izlaz a plecat spre Caracal şi cu ce altceva decât cu căruţa. La bariera de sud a oraşului, unde au fost întâmpinaţi de către Gheorghe Magheru - ispravnicul judeţului Romanaţi de atunci, s-a rupt obada (parte a unei roţi de lemn, n.r.) de la un car cu revoluţionari, persoane pe care domnitorul Gheorghe Bibescu şi acoliţii săi îi considerau "prostime". De aici, din gură în gură, ei au ajuns "proşti". Localnicii au găsit şi o replică bună la acest calambur: "Prin Caracal e drumul cam abrupt,/ Şi de-abia tot trecând străini cam blegi/ S-au pomenit ades cu carul rupt,/ Dar ale noastre au rămas întregi" (Nicolae Paul Mihai)”, afirmă muzeograful Dana Nicula.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Mai multe articole despre:
glume Caracal