MENIU

Israelul își arată sprijinul pentru Ungaria și denunță „amenințarea Soros” la adresa democrației

Ministerul de Externe al Israelului a emis o declarație, denunțându-l pe miliardarul american George Soros, inițiativă care pare să aibă ca scop apropierea Israelului de Ungaria, cunoscut fiind faptul că săptămâna viitoare prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, urmează să efectueze o vizită la Budapesta.

Etnic evreu născut în Ungaria, miliardarul George Soros a investit o mare parte din averea sa finanțând grupări pro-democrație și ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului.

Acesta a fost în mod repetat vizat de criticile guvernului de dreapta al Ungariei, în special în ceea ce privește sprijinul său față de imigrație, fapt pentru care prim-ministrul Viktor Orban a susținut o campanie în care Soros este considerat drept inamic al statului.

Recent, ambasadorul Israelului la Budapesta, Yossi Amrani, a criticat această strategie, despre care a spus că promovează antisemitismul însă, imediat după această afirmație, Ministerul de Externe al Israelului a emis o „clarificare“, spunând că Soros a fost o țintă legitimă a criticilor.

„Declarația ambasadorului nu va delegitima în nici un fel criticile față de George Soros, care subminează continuu guvernarea democratică a Israelului“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, Emmanuel Nahshon, adăugând că organizațiile finanțate de Soros „defăimează statul evreu și caută să anuleze dreptul acestuia de a se apăra“, potrivit Reuters.

Fundația pentru o Societate Deschisă a lui Soros nu a transmis niciun comentariu.