MENIU

Mugur Isărescu explică de ce BNR ține la stabilitatea cursului valutar

<p>MUGUR ISĂRESCU</p>

Banca Națională a României este preocupată de stabilitatea cursului de schimb pentru că volatilitatea acestuia se transmite cel mai repede în prețuri, cu particularitatea că se transmite foarte puțin atunci când leul se apreciază și aproape dublu când moneda națională se depreciază, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației, potrivit AGERPRES.

El a precizat că actuala apreciere a leului față de principalele valute este conjuncturală, generată în principal de intrările de capital pe fondul crizei din Ucraina.

"Cursul....se mai poate discuta ce a determinat această apreciere semnificativă de aproape trei procente. Știm că în România, impactul cursului asupra prețurilor se transmite foarte repede, mult mai repede decât dobânda sau alt indicator. Mai avem o particularitate: când cursul se apreciază, impactul în sensul scăderii prețurilor este relativ limitat, când se depreciază, calculat pe seama unor serii statistice, impactul este aproape dublu, impactul aprecierii este la jumătate. Aceasta este și o explicație de ce ținem la o stabilitate a cursului. (...) Mai ales dacă vedem că aprecierea cursului este conjuncturală", a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că o flotare liberă a cursului de schimb nu este potrivită pentru o țară ca România. "Nu e așa ușor cu mișcări mari ale cursului. O apreciere foarte mare poate închide o fabrică și deprecierea ulterioară nu o redeschide imediat", a mai spus guvernatorul BNR.

Mai multe articole despre:
preţuri Isărescu CURS stabilitate repede transmite