MENIU

Isărescu: Creditul are două etape, una de mare fericire și alta de 30 de ani până la plata banilor

<p>Mugur Isărescu</p>

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marți, în cadrul discuțiilor purtate cu membrii Comisiei buget-finanţe-bănci, a Camerei Deputaților, că există două etape ale creditului: cea de două-trei zile de fericire, de la contractarea acestuia, și cea de 30 de ani până la plata banilor, informează Ziare.com. 

"Creditul are două etape: una de mare fericire, care durează două-trei zile, când iei banii, și a doua, care durează până la 30 de ani, în care trebuie să dai banii înapoi", a spus Isărescu.

În ceea ce privește francul elvețian, Mugur Isărescu a declarat că, "în literatura de specialitate, este o monedă de siguranță, nu una toxică", precizând, totodată, că, în acest caz, măsurile pe care le poate lua BNR sunt limitate.

"Mai întâi să vedem de la ce a pornit întreaga dezbatere: în ianuarie 2015, SNB a renunțat la pragul de 1,2, ceea ce a dus la o apreciere a francului. Deci nu e vorba despre vreo decizie a BNR, ci de o măsură a Băncii Elveției, care a dus la o apreciere a francului, față de 180 de valute. întărirea față de leu a fost inevitabilă, chiar dacă leul a fost stabil și chiar s-a apreciat față de euro (...) Intervenția BNR pentru a aduce cursul francului la vechiul curs este practic imposibilă", a declarat guvernatorul BNR.

La întâlnirea cu membrii Comisiei buget-finanţe-bănci, a Camerei Deputaților, au mai participat și Florin Georgescu, Liviu Voinea și Bogdan Olteanu, precum și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov.

Mai multe pe Ziare.com.