MENIU

Irina Truică, anchetată de procurori pentru complicitate la abuz în serviciu

Irina Truică

Fosta soție a omului de afaceri Remus Truică s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul creditelor frauduloase de la BRD. Procurorii i-au schimbat, după audieri, încadrarea juridică a Irinei Truică din complicitate la înșelăciune la complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

UPDATE 15.50: Irina Truică, soția omului de afaceri Remus Truică, s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii i-au adus la cunoștință schimbarea încadrării juridice din complicitate la înșelăciune, la complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, în dosarul creditelor frauduloase de la BRD.

"(Acuzația — n.r.) se rezumă la o semnătură de soție naivă. El (Remus Truică — n.r.) când are de-a face cu alți bărbați se ascunde pe după pomi în domeniul minunat din Snagov și în fața, încă, a nevestei, e leu. (...) Ce pot să spun — domnul Truică are tot felul de probleme și în afară de asta. (...) Este o declarație adevărată și atât. Nu cred că aici vine cineva împotriva cuiva, vii că ai fost chemat și ajuți cât poți procuratura, ceea ce mi se pare măcar de bun-simț", a declarat Irina Truică la ieșirea din sediul DNA.

Ea spus că de cinci ani încearcă să divorțeze, dar procesul din Franța este tergiversat de soțul ei.

"Dosarul nu merge pentru că interesul soțului meu este să îl tergiverseze cât mai tare, astfel încât să nu se pronunțe, Doamne ferește, vreun partaj, să fie definitiv, și între timp furnicuțe de off-shore-uri să-și facă diverse treburi, astfel încât să câștige timp. (...) Credeți că toată averea lui e sub sechestru? Nu știu ce are și ce n-are, dar urmează să se afle toate lucrurile astea, sper", a răspuns Irina Truică întrebărilor ziariștilor.

La intrare în sediul DNA, aceasta a spus că nu știe în ce calitate a fost citată, potrivit Agerpres.

''Nu știu deocamdată, amestecul meu nu e niciunul (n.r. în creditele frauduloase de la BRD). Nu sunt urmărită la fel ca dânsul (n.r. ca Remus Truică), sunt prima dată aici'', a declarat Irina Truică.

Soția lui Remus Truică s-a mai aflat în fața procurorilor în data de 3 iulie 2015, fiind audiat la sediul DIICOT în același dosar al creditelor ilegale de la BRD, în care este urmărită penal, alături de soțul ei și alte 28 de persoane. Aceasta este acuzată că a semnat, ca soție, un contract de credit de trei milioane de euro.

Irina Truică a stat în faţa procurorilor DIICOT aproximativ cinci ore, iar la ieşire, fiind întrebată dacă acuzaţiile ce i se aduc sunt adevărată, a declarat că le-a spus oamenilor legii tot ce ştie şi că cel mai în măsură să răspundă la această întrebare este soţul ei.

“Singurul lucru pe care îl pot preciza, că soţul îşi poate pune întâi copiii de 10 ani în faţă, soţia în faţă, să ia orice glonţ, iar la final domnul Truică îşi pune un costum şi apare ca o floricică. Puteţi citi şi printre rânduri la ce mă refer”, a adăugat aceasta, la acea dată, susţinând că nu a făcut nicio plângere iniţială.

Irina şi Remus Truică sunt în process de divorţ.

Avocatul acesteia a explicat că Irina Truică a semnat contractul de credit în valoare de trei milioane de euro din postura de soţie, “pentru că asta era procedura şi trebuia semnat”.

Potrivit acestuia, magistraţii au impus măsura de sechestru pe bunurile commune cu soţul ei.

Potrivit informațiilor oferite de oamenii legii la acea dată, în acest dosar a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane, printre care şi Remus şi Irina Truică.

Procurorii DIICOT susţin că, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD - Group Societe Generale a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD - Group Societe Generale.

Mai multe articole despre:
DNA Remus Truică Irina Truica