MENIU

IPS Teodosie, sancționat cu „dojană” de Sfântul Sinod. Acuzaţiile care i-au fost aduse - "răzvrătire, indisciplină şi presiune publică"

IPS Teodosie, atenţionat verbal de Sfântul Sinod

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost atenționat verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu acuzațiile de "răzvrătire, indisciplină și presiune publică" care i-au fost aduse. 

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi într-o ședință importantă, având pe ordinea de zi un punct sensibil legat de acuzațiile aduse arhiepiscopului Tomisului, Teodosie. Unul dintre aspectele discutate a fost "încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică" de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, care i-au fost imputate ierarhului.

„Precizări privind hotărârea Sfântului Sinod referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății 

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 
Întrucât în presă au apărut diferite informații eronate și speculații cu privire la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății, precizăm că Sfântul Sinod a hotărât următoarele:
-    „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
-    „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din  Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
-    „aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de  încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;
-    „a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;
-    „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. VASILE BĂNESCU nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.
La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod va fi dat publicității un comunicat de presă prin care se vor prezenta și celelalte hotărâri aprobate”, a transmis Sfântul Sinod printr-un comunicat. 

Cea mai recentă afirmație a arhiepiscopul Tomisului a stârnit valuri de indignare dar și ironii în societatea românească. 

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă

Acesta a afirmat că bărbatul trebuie să aibă barbă şi a precizat că “bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi”. El a menţionat că orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat marţi seara, la Radio Dobrogea, de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe.

“Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Declarație șocantă a criminalului de la Grădina Botanică: „Nu suport să văd oameni fericiți”