MENIU

Ion Iliescu și Emil Constantinescu vor avea parte de funeralii de stat. Guvernul a pregătit un Comitet de Organizare în acest sens

Ion Iliescu. Foto: Profimedia

Astăzi, Guvernul condus de Marcel Ciolacu este așteptat să adopte o ordonanță de guvern cu privire la modificarea și completarea Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale.

Guvernul condus de Ciolacu se pregătește să adopte o ordonanță de guvern pentru modificarea și completarea Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale, în scopul de a aduce unele completări referitoare la organizarea și desfășurarea funerariilor de stat. Această inițiativă vine în răspuns la necesitatea de a reglementa cu mai mare precizie și adecvare acest aspect al ceremonialului oficial.

De ce fostul premier nu l-a demis pe Raed Arafat. Ce l-a speriat - Dezvăluiri la Culisele Statului Paralel

„Temeiul legal pentru desfăşurarea funeraliilor de stat este Legea 215/2016 privind ceremoniile oficiale, astfel în conformitate cu prevederile art. I 7 „( I ) Funerali ile de stat sunt ceremonii oficiale organizate de Guvern în cazul decesului Preşedintelui Romăniei şi al foştilor şefi de stat ai României. (2) Funeraliile de stat includ şi onoruri militare." De asemenea, conform art. 18 al aceluiaşi act normativ „Funeralii cu onoruri militare, stabilite potrivit legii, se pot organiza şi pentru preşedintii şi foştii preşedinti ai celor două Camere ale Parlamentului, precum şi pentru prim-ministrul şi foştii prim-miniştri."

Ceremoniile oficiale privind funeraliile de stat se desfăşoară cu respectarea reglementărilor in vigoare privind arborarea drapelului României, intonarea imnului national şi folosirea sigiliilor cu stema României, cu respectarea prevederilor Ghidului Protocolului National aprobat prin Hotărărea Consiliului Protocolului National nr. 1/2021 şi a prevederilor Listei functiilor in ordinea de precădere în cadrul ceremoniilor oficiale a demnitătilor şi functiilor publice, aprobată prin Hotărărea Consiliului Protocolului National nr. 2/2021, precum şi cu respectarea Regulamentului Onorurilor şi Ceremoniilor Militare şi a oricăror altor reglementări legale aplicabile.

Cât mai costă construirea unei case în 2024. „Cu creșterile din ultima perioadă, preconizez o creștere de 30-40%”

Funeraliile de stat sunt expresia celei mai inalte aprecieri acordate de România personalitătilor publice care au oferit un serviciu remarcabil poporului său, motiv pentru care este necesar a se constitui la nivelul administratiei publice centrale un comitet pentru organizarea acestora”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

 Schimbări preconizate

„Pentru organizarea funeraliilor de stat este necesară o coordonare unitară avănd in vedere implicarea mai multor institutii cu atributii în organizarea ceremoniilor oficiale. Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte crearea temeiului legal de adoptare a unei hotărări de guvern privind constituirea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat şi de aprobare a Regulamentului de organizare şi functionare al acestuia”, mai scrie în documentul supus aprobării Executivului.

Presa străină: ”Lui Klaus Iohannis îi va fi greu să obțină postul de președinte al Consiliului European”

1. La art.17 se introduc două alineate noi, alin. (3) și alin. (4) cu următorul cuprins:

(3) Pentru desfășurarea funeraliilor de stat se constituie Comitetul de organizare a funeraliilor de stat, structură fără personalitate juridică coordonat de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

(4) Regulamentul de organizare și funcționare și componența Comitetul de organizare a funeraliilor de stat se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.”

Cum arată art. 17 în forma în vigoare:

„(1) Funeraliile de stat sunt ceremonii oficiale organizate de Guvern în cazul decesului Preşedintelui României şi al foştilor şefi de stat ai României.

(2) Funeraliile de stat includ şi onoruri militare.”

Patriarhul Daniel, în topul bugetarilor de lux. Salariul său este cât al președintelui Senatului