MENIU

Iohannis: România va obține plan regional NATO pentru Marea Neagră - Ce se întâmplă cu prezența militară străină permanentă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ce obține România din partea NATO în contextul întăririi flancului estic. Șeful statului a vorbit despre prezența militară permanentă a unor trupe străine pe teritoriul țării noastre.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, înaintea summitului NATO de la Vilnius, că va solicita Aliaților o prezență întărită pe flancul estic.

„Obiectivele noastre sunt în primul rând cele care țin de noua postură de apărare, pe conceptul de apărare înaintată. Conceptul a fost anunțat la Madrid în 2022. Voi susține măsuri suplimentare pentru flancul estic. Rusia și terorismul sunt amenințări majore. (...)

Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism”, a declarat Klaus Iohannis înaintea summit-ului NATO de la Vilnius.

 

Iohannis: România va obține plan regional NATO pentru Marea Neagră 

 

Întrebat despre întărirea flancului estic NATO și ce va obține concret România în acest context, Iohannis a precizat că este vorba despre un plan regional pentru Marea Neagră. Acesta a explicat că nu va fi nevoie de o prezență militară permanentă a unor trupe străine pe teritoriul României.

„România va obține plan regional pentru Marea Neagră și va avea un plan foarte concret pentru brigada deja staționată sub forma de grup de luptă. (...)

Solicitarea noastră a fost ca grupurile de luptă să fie mărite la nivel de brigadă. Acest lucru este acceptat, dar trebuie să vedem cum și când se va întâmpla.

Națiunea-cadru, care generează forțele, se îngrijește de personal, dotare, armament.

Dar nu va fi prezență militară permanentă la nivel de brigadă. Va fi o prezență militară pregătită pentru orice moment.

Când va fi nevoie de prezența fizică acest lucru se va întâmpla foarte repede, vor fi toți pregătiți.

Deci vom avea în principiu structura pregătită, fără ca toată lumea să fie prezentă permanent la fața locului.

E o formă bună, pentru că nu vor fi cheltuieli enorme, dar când va fi nevoie, toată lumea va fi rapidă.

România va avea trupe franceze permanente, un lucru care este foarte bun pentru noi”, 

E o formă bună, pentru că nu vor fi cheltuieli enorme, dar când va fi nevoie, toată lumea va fi rapidă”, a declarat Klaus Iohannis, marți, la Vilnius, înaintea summit-ului NATO.