MENIU

Klaus Iohannis, la Bruxelles. Are o întrevedere cu premierul britanic, Theresa May

<p>Klaus Iohannis&nbsp;</p>

Relaţia cu Rusia, politica comercială şi problema migraţiei- acestea vor fi principalele subiecte pe care preşedintele Klaus Iohannis le va discuta astăzi la Consiliul European. Şeful statului a precizat că România susţine, în continuare, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Mai mult, preşedintele a atras atenţia şi asupra relaţiei cu Rusia. "Trebuie respectate principiile agreate în Uniunea europeană", a subliniat Iohannis. Acesta va avea o întrevedere şi cu premierul britanic, Theresa May.

Consiliul European se întrunește, la Bruxelles, în zilele de 20 și 21 octombrie 2016, pentru a discuta despre relația Uniunea Europeană (UE) - Rusia, dar și despre migrație și politica comercială a Uniunii.

Tema relațiilor UE-Rusia este discutată în cadrul Consiliului, în contextul în care, la 8 octombrie 2016, Rusia a blocat o rezoluție a Franței și Spaniei în Consiliul de Securitate al ONU, care prevedea încetarea ostilităților Rusiei în Siria. În replică, la 10 octombrie, ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a anunțat că va cere Curții Penale Internaționale să ancheteze posibile crime de război comise de Rusia în Siria.

În ceea ce privește tema migrației, Consiliul European va dezbate cele mai recente evoluții și progrese în acest domeniu, cu accent pe protejarea frontierelor externe, abordarea fluxurilor de migrație de-a lungul rutei central-mediteraneene, menținerea și consolidarea controlului pe ruta est-mediteraneeană, potrivit site-ului consilium.europa.eu.

Șefii de stat și de guvern vor purta discuții și cu privire la teme de politică comercială, propunându-și să evalueze stadiul actual al negocierilor în curs de desfășurare, cu privire la acorduri de liber schimb cu parteneri-cheie. În acest domeniu, UE își propune să reafirme principiul potrivit căruia politica comercială a UE ar trebui să beneficieze de pe urma piețelor deschise și să țină seama, în același timp, de preocupările cetățenilor.

Reuniunea formală a Consiliului European din 20-21 octombrie 2016 va fi precedată, la 19 octombrie, de Summitul social tripartit pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă, care va avea tema "Abordarea provocărilor comune cu care se confruntă Europa: generarea creșterii economice, crearea de locuri de muncă și asigurarea echității". Summitul social tripartit este un forum de dialog între instituțiile UE, la nivel de președinte, și partenerii sociali europeni, la cel mai înalt nivel de conducere.