MENIU

Ioan Gyuri Pascu a murit. Emoţionant - ce a dezvăluit în ultimul său interviu, difuzat sâmbătă

Ioan Gyuri Pascu a acordat ultimul său interviu în emisiunea ”Music Show”, difuzată sâmbătă, de Radio România Cultural. Artistul a fost cel care a ales playlist-ul programului şi a vorbit despre cariera sa, despre muzica lui şi impactul pe care aceasta a avut-o în viaţa lui, despre film, teatru, spunând că pe scenă nu şi-a dorit niciodată ”să stăpânească publicul, ci să fie sincer şi simplu”.

Alături de Ştefan Naftanailă, muzicianul, compozitorul, instrumentistul, actorul Ioan Gyuri Pascu a povestit în această emisiune primii ani ca artist şi a vorbit despre dorinţa lui de a fi handbalist şi începuturile alături de grupul Divertis.

”Un muzician, un comendian, un actor, un poet, un om de spirit, cu un simţ al umorului foarte dezvoltat, un om care iubeşte viaţa, teatrul filosofia, sportul, toate cuvintele astea sunt urmate de un egal, Ioan Gyuri Pascu”, a fost prezentarea făcută de Ştefan Naftanailă invitatului său, conform news.ro.

Ioan Gyuri Pascu a povestit la Radio România Cultural cum a început să înveţe muzică. ”Părinţii mei mi-au ales pianul. Nu aveam pian acasă, aşa că pe ceilalţi fraţi i-au chinuit cu acordeonul. Voiam să ajung handbalist pe vremea aceea. Pianul, în afară de faptul că dezvoltă armonia emisferelor cerebrale, te ajută să fii independent, să citeşti cheia FA cu ochiul stâng, te învaţă foarte multe în plan armonic. Este un instrument care te ajută”.

Ioan Gyuri Pascu a cântat şi la chitară. ”Chitara o luase tata ca să fac muzică, de prin clasa a cincea. Însă mă dureau foarte tare degetele, nu prea am vrut-o. Abia în clasa a noua, când am văzut că nu sunt înalt, că nu mă băgau în echipa de handbal, am luat chitara. Am învăţat după metoda Maria Boeru”, a povestit el.

Încă din clasa a zecea a compus primele melodii folk. ”Am făcut melodia «Melancolia», când am împlinit 18 ani, care a rămas una dintre cele mai ascultate piese ale mele, fiind al treilea LP. A apărut pe un album abia când melodia a împlinit şi ea 18 ani”, a mărturisit artistul.

Albumele sale ”Maşina cu jazzolină”, ”O casetă pentru minte, inimă şi gură” au unele dintre cele mai difuzate de radiourile româneşti.

Ioan Gyuri Pascu a fost un personaj din lumea artei, charisma a fost cea care a făcut legătura dintre artist şi public. ”Nu-mi propun să-l stăpânesc, îmi doresc să fiu sincer şi simplu. Handbalist şi comentator sportiv mi-am dorit mereu să fiu. Bunicilor le-am spus: «Pe mine o să mă vedeţi acolo, o să fiu artist». Am ştiut de mic”, a mai dezvăluit muzicianul.

Artistul polivalent ar fi putut să facă un serial despre ceea ce a trăit, a glumit el în emisiune. ”Înainte de «Occident», am jucat într-un mediumetraj al lui Cristian Mungiu, «Corul pompierilor», pe care-l recomand, şi apoi în «Zapping». Şi în filmul lui Lucian Pintilie, «O vară de neuitat»”, a spus Ioan Gyuri Pascu.

În 1987, în februarie, a apărut într-un spectacol prima dată la Divertis. ”Mi se păreau foarte curajoşi”, atunci când i-am văzut prima dată. De atunci a fost alături de membrii Divertis timp de aproape 30 de ani.

În emisiunea de la Radio România Cultural, Ioan Gyuri Pascu a vorbit şi despre cei care l-au marcat de-a lungul carierei. ”Pe Toma Caragiu îl iubeam foarte mult. Mi-au plăcut mult Marcel Iureş, Irina Petrecu, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Shirley McLane, Al Pacino, Richard Dreyfuss”.

I s-a părut extraordinar să fie pe acelaşi platou de filmare cu cei pe care îi vedea la televizor. ”Când a trebuit să joc în filmul domnului Pintilie, când stăteam în aceeaşi cameră cu Marcel Iureş, era de neimaginat pentru mine”.

Bob Marley, Sting, Billie Joel au fost muzicienii preferaţi ai lui Ioan Gyuri Pascu, ale căror piese s-au regăsit în emisiune. ”M-a fascinat la reggae faptul că fiecare instrument din trupă este un solist”, a spus Pascu, care iubea deopotrivă blues, soul, jazz.

În finalul emisiunii, Ştefan Naftanailă l-a invitat pe Ioan Gyuri Pascu să spună ceea ce îi lipseşte pentru a fi fericit. ”Cred că bucuria de a fi, de a înţelege ce înseamnă a fi. Nu «a avea»... Pentru mine, «a fi» înseamnă verbul primordial. Dacă învăţăm să fim, vom putem deveni cineva. Asta e ordinea: «A fi». De-asta nu fac proiecte mari de viitor. Niciodată nu mă gândesc pentru ce va fi la anul”, a răspuns artistul, care era implicat în numeroase proiecte.

Actorul şi muzicianul Ioan Guyri Pascu a murit la vârsta de 55 de ani, luni dimineaţă, în reşedinţa sa din Bucureşti, în urma unui stop cardio-respirator.

Ioan Gyuri Pascu, născut pe 31 august 1961, în Agnita, a fost un muzician şi un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues şi reggae.

A fondat mai multe formaţii de succes în anii '90, precum The Blue Workers şi Pacific. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa lui de discuri, Tempo Music, şi a fost un critic al radioului comercial românesc.

Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în lungmetraje precum ”O vară de neuitat”, în regia lui Lucian Pintilie, şi în ”Occident”, regizat de Cristian Mungiu.

A jucat şi în mai multe piese de teatru, precum ”Take, Ianke şi Cadîr”, asigurând şi coloana sonoră pentru o parte din ele.

A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 şi Pro TV. A contribuit ca jurnalist sportiv şi comentator de sport şi a scris mai multe cărţi de spiritualitate şi pentru copii.