MENIU

CNSAS a declanșat o anchetă internă după scandalul privind „colaboratorii” Securității

<p>Istoricul Ioan Aurel Pop</p>

Scandalul continuă după ce Revista 22 a publicat o listă cu peste 200 de persoane despre care afirmat că au fost colaboratori ai Securității. Nume celebre apar pe această listă, dar atacul revistei a fost centrat pe noul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Jurnalistul Dan Andronic face noi dezvăluiri despre listele cu „colaboratori" ai Securității-spionajului extern, publicate de Revista 22.

„Noi informații despre listele cu "colaboratori" ai Securității - spionajul extern, publicate de Revista 22.

1. La CNSAS s-a declanșat o anchetă internă, întrucât sunt indicii temeinice că s-au săvârșit niște infracțiuni.

2. În privința modului în care s-au scos documentele din CNSAS am următoarele date certe:

- în 22 februarie, Mădălin Hodor a făcut cerere de acreditare ca cercetător cu o temă legată de Istoria spionajul românesc, perioada 1939-1989;

- în 7 martie, înainte de aprobarea cererii de către Colegiul CNSAS a cerut fotocopii după unele dosare, inclusiv cele publicate în Revista 22, deci știa exact ce caută!;

- în 13 martie primește aprobarea acreditării sale; în 15 martie primește fotocopii, dar ele sunt anonimizate, adică o mare parte din numele prezente sunt șterse; profitând de schimbarea conducerii CNSAS și incertitudinea care domnește într-o instituție în asemenea momente, Mădălin Hodor face presiuni, invocând calitatea de funcționar al CNSAS și obține noi copii, neanonimizate; - 12 aprilie, le obține și le publică în Revista 22", scrie Dan Andronic.

Articolul integral în Evz

"Nu s-a demonstrat că Ioan Aurel Pop era omul Securității", explică istoricul Marius Oprea