MENIU

Învierea Domnului. Tradiţii şi superstiţii de Înviere

Învierea Domnului. Tradiţii şi superstiţii de Înviere

Sărbătorile pascale sunt închinate Învierii Domnului din morţi, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, care a adus oamenilor speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice. Pentru a respecta sacrificiul făcut de Mântuitor, oamenii au preluat din generaţie în generaţie tot felul de tradiţii şi obiceiuri pe care le respectă cu sfințenie în Săptămâna Mare.

12 tradiţii şi superstiţii de Învierea Domnului

1. Odată ce creştinii au luat lumină de la biserică, trebuie să facă o cruce mică pe peretele dinspre răsărit, afumându-l cu lumânarea, apoi să o lase să se stingă de la sine. Alte tradiţii spun că, după ce s-a făcut semnul crucii, lumânarea trebuie stinsă de pragul de sus al uşii de la intrare. Dar nu contează atât de mult când o stingi, ci faptul că trebuie să o păstrezi tot anul şi să o aprinzi în clipele dificile.

2. În familiile maramureşene, în prima zi de Paşte, toţi membrii familiei trebuie să se spele pe faţă cu apa în care au fost puse un ou roşu şi o monedă de argint. Acest obicei promite un an îmbelşugat şi sănătate.

3. Potrivit tradiţiei, în noaptea de Învierea Domnului, fetele nemăritate din zona Bucovinei trebuie să spele clopotniţa şi limba clopotului, neapărat cu apă neîncepută (luată din izvor ori din fântână). Dimineaţa, când se trezesc, fetele se spală pe faţă cu această apă, pentru a fi frumoase tot anul şi pentru a atrage peţitori.

Citeşte continuarea pe divahair.ro.