MENIU

Investiţiile din Marea Neagră, ameninţate de noul preț al petrolului

Descoperire majoră pentru Petrom şi Exxon

Scăderea continuă a cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional devine o problemă tot mai stringentă şi pentru România.

Unele zăcăminte ar putea fi închise, ca urmare a intrării sub pragurile de rentabilitate, în vreme ce producătorii ar putea renunţa sau amâna investiţiile din Marea Neagră, care necesită sume consistente.

Preţul ţiţeiului a coborât sub 28 de dolari pe baril, iar acest lucru ar putea afecta direct România, în condiţiile în care producţia internă de petrol şi gaze ar putea intra sub pragul de rentabilitate, ceea ce ar forţa producătorii să închidă anumite zăcăminte sau chiar să renunţe la o serie de investiţii.

Companiile de petrol şi gaze din România sunt principalele „victime" ale acestui „război al preţurilor". În ţara noastră, Petrom extrage întreaga cantitate de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze naturale, în vreme ce Romgaz extrage cealaltă jumătate din producţia de gaze.

Investiţiile din Marea Neagră sunt ameninţate, potrivit Adevarul.ro. Petrom şi Exxon au anunţat în anul 2012 descoperirea unui zăcământ estimat a avea între 42 şi 84 de miliarde metri cubi de gaze în Marea Neagră.

Doar activităţile de explorare din Marea Neagră generează costuri de un miliard de dolari pentru Petrom şi Exxon deoarece este vizată o zonă de mare adâncime, iar aceste lucrări sunt mai scumpe.

Zăcămintele respective sunt programate să intre în producţie în anii 2019-2020. Pe lângă acestea, şi Lukoil şi Romgaz au anunţat la finele anului trecut descoperirea unui zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră.

Mai multe articole despre:
petrol preţul petrolului