MENIU

Fenomenul care a speriat România: Inversiune termică la Bâlea Lac

Inversiunea termica Balea Lac

Un fenomen de inversiune termică a avut loc marţi noaptea în România, când temperaturile în Bucureşti au fost de 6 grade Celsius, în timp ce la Bâlea Lac termometrele indicau 12,09 grade.

În mod normal, temperatura aerului scade cu înălţimea, însă există un fenomen numit inversiune termică în urma căruia termometrele înregistrează valori mai calde în zonele montane, spre deosebire de cele de la altitudini joase.

Un astfel de eveniment s-a produs marţi seara, 17 decembrie, la ora 22:00, când la Sinaia, la cota 1500, s-a înregistrat o temperatură de 14,9 grade Celsius, în timp ce la staţia meteo de la Bâlea Lac, la circa 2.024 de metri înălţime, temperatura era de 12,09 grade Celsius. De precizat că stratul de zăpadă de la Sinaia era de 8 cm, iar la Bâlea Lac de 57 cm. 

La aceeaşi oră, în câteva oraşe mari din România, temperaturile erau cu mult sub cele înregistrate pe cele două vârfuri montane. La Bucureşti erau 6 grade Celsius, la Iaşi şi Timişoara câte 4 grade Celsius, în timp ce la Cluj termometrele indicau 1 grad Celsius.

Potrivit meteorologilor, inversiunea termică este un fenomen fizic ce are loc la nivelul straturilor joase ale troposferei şi apare de obicei când aerul este răcit de la baza acestora. În principiu, aerul rece, mai greu şi încărcat de vapori, a coborât în zonele depresionare, în lunca Dunării şi în Câmpia Română, în timp ce aerul cald s-a ridicat în zonele înalte, montane. În zonele joase a fost înregistrat şi aer ceţos.

Inversiunea termică este un fenomen specific anotimpului rece.

Sursa: descopera.ro

Mai multe articole despre:
inversiune termica balea lac